Våra utmaningar

Vi är stolta och glada över att vi kan kalla oss för ett ekoturismföretag märkt enligt Nature’s best. Vi vill försöka leva upp till kraven i hela verksamheten och är tacksamma för tips och förbättringsförslag. I vårt dagliga arbete stöter vi dock på flera utmaningar. Några av dem ser ni här.

2009-Björn Guido Heuser-Morgonlastning Gr-51

Transporter

Vi är aktiva i ett stort geografiskt område. Detta innebär att det uppstår transporter av material, utrustning, gäster och annat och bidrar såklart till ökad koldioxidutsläpp. Vi försöker möta problemet med att samordna våra körningarna så långt det bara går, t ex har vi specifika startdagar för alla våra paket och transporterar utrustning tillsammans med gästerna. Efter varje säsong försöker vi räkna ut årets specifika koldioxidutsläpp för våra interna transporter. De senaste åren låg utsläppen mellan 2,5 och 3 kg per gäst. Dessa utsläpp har vi kompenserat genom att t.ex. stötta solcellsprojekt i Indien och köpa gammalskog i Sverige.

Ni som våra gäster kan minska utsläppen av skadliga ämnen genom att t.ex. välja tåg/buss framför flyg/bil för resan till Värmland.

2015-Jonathan Steffens-Mat ute

Utbud

Norra Värmland är en utpräglad glesbygd vilket både gynnar och utmanar vår verksamhet. Vi använder oss, så mycket som fungerar, av lokala tjänster och produkter trots att det ibland innebär en högre kostnad. Ett återkommande tema är ekologiska produkter i våra proviantlådor. Vi beställer provianten från de små lanthandlarna i Klarälvdalen. Därmed stödjer vi deras verksamhet och bidrar till att de kan finnas kvar, samtidigt som vi också måste anpassa oss till deras utbud. Butikerna försöker tillgodose vårt önskemål om ekologiska och närodlade varor, men det går inte fullt ut. Vi är ändå så glada och tacksamma för att de finns och deras fina service som gör landsbygden levande.

Vi hoppas att ni som våra gäster antingen köper  proviantpaket eller handlar i de små lokala affärerna för att stödja dem.

2012-Oxigeno-Bygge Bä-20

Stockar och rep

Timmerflottarna byggs enbart av stockar och rep. Tidigare, när det fortfarande flottades virke (massaved) på Klarälven, använde vi dessa stockar för konstruktionen av flottarna. Det var viktigt att inte stockarna hade några spikar eller annan metall i eller runt sig eftersom de skulle användas i massaindustrin. Därav denna konstruktion med rep. När flottningen upphörde fick vi själva ombesörja ”massaved” i 3-meterslängder. Det är gran som vi köper lokalt och återanvänder så länge det är möjligt. När stockarna minskar sin flytförmåga och börjar gå sönder så säljer vi dem vidare till lokala värmeverk.

Repen är gjorda av Polypropylen. Även om materialet anses vara ett av de mest miljövänliga plasterna, är vi medvetna om vårt negativa bidrag till giftiga ämnen i miljön. Vi lägger mycket tid och pengar på att underhåller repen för att på så sätt förlänga livslängden. Vi hänger de på tork innan vinterförvaring, rensar dem på sand för att minska slitage, splitsar dem mm. Men de utsätts för stora krafter och slits i samband med användning. Hittills har vi dock inte kunnat hitta ett användbart alternativ som skulle fungera för vår verksamhet.

Ni som våra gäster kan hjälpa oss och naturen genom att säkerställa att inga rep ligger kvar längs stranden när ni lämnar en lägerplats eller att de flyter nerför älven efter det att ni har rivit timmerflotten.

2014-Kristina Sohl-Personaldag-6

Personal

Varje sommarsäsong består vårt team av mellan 15 och 20 personer som tillsammans tar hand om våra gäster, utrustningen, campingplatsen och allt annat som hör till. Vi glädjer oss åt att alltid ha en blandning av erfarna instruktörer som har jobbat hos oss tidigare, och nya ansikten som blir en del av teamet. Denna kombination gör att vår verksamhet både bevarar sin rutin och för möjlighet till utveckling. Oavsett tidigare erfarenhet som anställd hos Vildmark i Värmland, genomgår alla instruktörer en grundutbildning innan säsongen drar igång. Vårt arbete som ekoturismföretag är alltid en central del av utbildningen. Hur långt var och en har kommit på sin personliga hållbarhetsresa varierar förstås och detta påverkar det egna beteendet. Vi ställer höga krav och hoppas att alla instruktörer delar vår ekoturistiska profil och lever efter den i det dagliga arbetet.

Ni som våra gäster får fylla i en enkät efter er resa, där ni kan ge oss feed back på vårt bemötande, er upplevelse etc. Vill ni kan ni också givetvis på plats vända er direkt till någon instruktör eller ringa oss för att ge oss synpunker så fort de uppstår.