Om Sahlströmsgården

Ni bor på Sahlströmsgårdens hotell som ligger vackert beläget med utsikt över Sirsjön, ca 5 minuter med bil norr om Torsby. Det nybyggda hotellet harmoniserar med gårdens övriga byggnader. 

Gården har sina anor från 1800-talet och har fått sitt namn efter storbonden Per Sahlström, kallad ”Fryksdalskungen”. På en stor gård fanns många praktiska göromål, så när tre av de tio barnen valde en konstnärlig bana var detta inte ett uppskattat val av fadern. Efter faderns död 1917 tog de konstintresserade syskonen Sahlström över gården och förvandlade den till en kulturell mötesplats där det bjöds på kost och logi i utbyte mot konstnärliga alster.

Sahlströmsgårdens historia blev tillgänglig för allmänheten tack vare att ättlingen Bengt Sahlström började intressera sig för gården där hans släktingar levt och där han själv som barn sprungit omkring. Han hittade en mängd gamla brev som konstnärssyskonen hade utväxlat med andra likasinnade runt om i Europa. Från början av 1990-talet började Bengt guida intresserade i det vackra boningshuset som gömmer en konstskatt med efterlämningar av syskonen Anna, Ida och Bror samt deras konstnärsvänner. Hur livet tedde sig runt sekelskiftet i stort och på Sahlströmsgården i synnerhet kan ni, tack vare dessa brev, ta del av när guidade visningar ges(ingår inte i paketet).

Bengt, och numera även hans dotter Anna, för gårdens traditioner vidare och hyser regelbundna utställningar av nutida konstnärer i den delvis renoverade Stallängan. Ladugårdslängan med loge och höskulle totalrenoverades under 1990-talet och inrymmer idag en restaurang, hantverksbutik samt konferens- och utställningslokaler.