Paketbeskrivning Timmerflotte 7 dygn

IMG_1367

Dag 1: Start och information

Samling senast kl 17.00 i Gunnerud. (Samling = det datum ni bokat er färd.) Här får ni den utrustning som ni har beställt för er timmerflottfärd. Vi ger er information om timmerflottbygget, färden på älven och allemansrätten. Om ni kommer med bil, parkerar ni den här under er timmerflottfärd. Ni övernattar första natten i tält vid samlingsplatsen.

IMG_1356

Dag 2: På morgonen

På morgonen (ca kl 8.00), åker ni med vår transport till byggplatsen vid Branäsäng, ca 1,5 timmar norr om Gunnerud.

IMG_4012

Dag 2: På byggplatsen

På strandkanten ligger de tre meter långa stockarna färdiga att, enbart med hjälp av rep, byggas samman till en stadig timmerflotte. Ni rullar/bär ner stockarna till vattnet och bygger själva timmerflotten i vattnet, eftersom den väger mellan 1,5 till 2 ton när den är färdig. Sakkunnig instruktör finns tillgänglig på byggplatsen.

540B1710

Dag 2: Avfärd på älven

Ni måste vara minst 2 vuxna, men kan vara upp till 6 personer på en och samma flotte. Att både bygga och manövrera timmerflotten ute på älven kräver en ganska stor fysisk insats från er så det underlättar om ni är några stycken. Någon gång under eftermiddagen är ni färdiga att kasta loss. Ert hem kommer under några dagar att vara den 18 kvadratmeter stora timmerflotten. (Är ni bara två personer kan ni också välja att göra en lite mindre timmerflotte som blir 9 kvm.) Kanoten som ingår i grundutrustningen är en god hjälp för er när ni vill komma in till land för att slå läger för natten eller för att besöka någon lanthandel och fylla på matförrådet.

Zweden-Värmland-TimberRafting-BjornSnelders-6

Dag 2-8: Övernattning

Övernattning sker i tält på väl förtöjd timmerflotte eller i land där ni själva finner en lämplig plats. På denna längre tur finns det också några campingplatser längs älven. Att övernatta på en campingplats i tält eller stugor kan alltså vara möjligt någon eller några av nätterna. Avgifter för övernattning på campingplatser ingår ej i priset, utan betalas direkt till campingplatsen, förutom om ni bor på Klarälvens Camping, där det ingår en natt i eget tält.

IMG_4625

Dag 2-8: Äventyr på färden

Klarälvens jämna meanderlopp är helt unikt. Att låta er timmerflotte sakta flyta med strömmen från en meanderbåge till nästa gör att ni befinner er i en fantastisk naturupplevelse. Klarälven är otroligt rik på sand vilket ni kommer att ha glädje av när ni badar, men sanden skapar också utmaningar. På sina ställen bildar sanden så kallade sandbankar som kan ligga precis under vattenytan, utan möjlighet att upptäcka i förväg. Att fastna på sandbankar hör till vardagen när ni åker timmerflotte, om det inte är högt vattenstånd. Stenar, bakvatten mm är andra utmaningar som ni möter på färden.

natural-3048548_1920

Dag 2-8: Älven och djuren

Eftersom strömmen är Er motor, är farkosten helt tyst. Det gör å ena sidan chansen att få syn på vilda djur ökar, men å andra sidan befinner ni er Klarälvdalen, en kulturbygd, där det bor människor och har gjort så i många hundra år. Det har historiskt sett varit gynnsam mark att bedriva jordbruk på. Ännu idag finns det några kvar som brukar marken med odlingar och betesmark. Det vilda djuret som är störst chans att få syn på är bävern, som till största del lever i och i anslutning till vattnet.

Flo§fahrt Schweden 2003

Dag 2-8: Fiska middagen?

Att fiska upp middagen är en dröm som många vill uppleva. Ni kan köpa fiskekort i Gunnerud och gärna prova fiskelyckan under färden, men räkna inte med att middagsmaten kommer från vattnet för många dagar. Passa i stället på att gynna de lokala lanthandlarna som finns på några platser längs färden.

IMG_3960

Dag 8: Färden avslutas

Vid slutmålet i Gunnerud eller Björkebo, beroende på vattennivån, river ni er timmerflotte och lämnar igen den hyrda utrustningen före kl 17:00.