Klassresa

Att göra en klassresa med olika övningar och aktiviteter innebär att ni får lära känna varandra i nya miljöer och sammanhang. Det skapar positiv energi och utveckling både hos individen och hela klassen.

Utvecklande övningar och aktiviteter

På vår hemsida kan du läsa om och boka olika förslag på det vi kallar “Vildmarkspaket skolor”. I flera av dessa paket ingår timmerflottfärd på Klarälven, och vårt tips är att ni väljer något av dessa förslag. Timmerflottfärd på Klarälven är vår specialitet sedan snart 40 år tillbaka och en unik aktivitet där alla är delaktiga. Hos oss bygger ni era egna flottar av stockar och rep. Ni blir indelade i lag och surrar under handledning av våra instruktörer ihop era flottar.

Det här är en övning där ni lär känna varandra på ett nytt sätt och under nya former. Varje deltagare fyller sin plats och är viktig i samarbetet att bygga flotten. Eftersom det är många stockar som används till en timmerflotte blir det också många stockar som ska bäras och rullas ner från strandkanten i vattnet där flotten byggs. Det är ett ganska tufft jobb att bygga timmerflotte och det är också därför man måste arbeta tillsammans som ett lag där alla hjälps åt.

Utomhus

Alla våra aktiviteter sker utomhus i naturen. Så givetvis även timmerflottfärden. När flottarna är färdigbyggda väntar äventyret på älven. Ni kan åka i en liten grupp på varje flotte, eller bygga ihop flera delar till en större flotte. Eftersom vi har ett krav på att det är vuxna med ombord beror antalet flottar också på hur många vuxna det finns med. Innan ni ger er av har vi givetvis haft en ordentlig information hur allt fungerar ute på älven och hur ni tar er iland. Flytvästar ingår givetvis och de ska ni ha på er under hela färden. Timmerflotten glider med strömmens hjälp och under färden, som tar ca 3-4,5 timmar beroende på vattenståndet, har ni tid om ni vill göra några egna övningar/arbeten eller bara njuta av naturen och ha kul med klasskompisarna.

Lär känna varandra

Utöver våra olika aktiviteter för klasser, som både kan vara spännande och utmanande bygger de på att man gör saker tillsammans. När man prövar nya saker och är i nya miljöer är det skönt att ha sina klasskompisar med sig. Ni kommer lära känna varandra på ett nytt sätt. Inse att tillsammans är man stark, att alla behövs, att ni kan hjälpa och stötta varandra.

Ett annat exempel där ni kan peppa varandra är under vår naturliga Äventyrsbana i Brattfallet som ingår i Vildmarkspaketen “Utmanaren, Äventyraren och Lilla Äventyraren”. Under Äventyrsbanan kommer ni få göra en liten vandring i storslagen natur där den centrala delen utgörs av en ravin som vi använder för att skapa spännande aktiviteter. Under vandringens gång kommer ni stöta på olika stationer med uppgifter att lösa. Här krävs att allas egenskaper tas tillvara för att lösa olika klurigheter. Ni kommer också till bemannade stationer där ni ska korsa ravinen på olika sätt. Via zip line (linbana över ett vattenfall), Burmabro (en repbro över ravinen) och nedfirning från en bro till botten av ravinen. Höga höjder är läskigt för de flesta och här kan lagmedlemmarnas coaching och peptalk vara avgörande om man ska våga ta steget. Vi vill poängtera att vi aldrig tvingar någon att genomföra de delar som man inte vill, men även om man känner sig obekväm i situationen ger det en väldig tillfredsställelse att ha klarat något man inte trodde sig om.