Att göra

Vandra och cykla i Gröna Dalen

Gröna Dalen kallas området runt Ransbysättern. Här finns det flera små vägar och stigar. En liten promenad leder från andra sidan grusvägen upp till Stackalstjärnen där det finns vindskydd. Eller så väljer ni den längre rundvandringen Spegelleden som leder er ner till Björkaholm via Domarberget tillbaka till Vildmarksbyn Eden.

Bada

Älven Björkan som rinner förbi Vildmarksbyn har alldeles klart vatten. Beroende på om det är en blöt eller torr sommar är Björkan hög eller låg. Men i anslutning till bastun finns en liten fin plats att bada i älven. Vill ni bada i en badsjö finns flera naturliga stränder vid sjön Stor-Jangen och i Lysvik vid Fryken. 

Fiska

Vattendragen runt Vildmarksbyn Eden sköts av Storjangen, Älvsjöns FVOF. Sjöarna är lättillgängliga för fiske från såväl land som med båt. Sjöarna har ett gott bestånd av abborre, gädda, sik, mört och ädelfisk som öring, i älvarna finns bäcköring. Kom ihåg att ni behöver fiskekort som ni kan köpa här!

 

Paddla

Upptäck Värmland från vattenperspektiv. Med Vildmark i Värmland som arrangör kan ni paddla på Rottnan och Röjdån (startar i Torsby), på Svartälven i östra Värmland eller på den mäktiga Klarälven som slingrar sig från norr till söder genom hela länet. Eller kanske vill ni bara prova på och paddla någon timmar i Torsbyområdet? Hör av er till oss så försöker vi hitta en lösning som passar er.

Timmerflotta

Klarälven är en unik älv som slingrar sig i stora meanderbågar från norr till söder genom hela Värmland. Den har under flera århundrade används som flottled och Vildmark i Värmland fortsätter traditionen. Ni kan bygga er egen timmerflotte och flyter på den nedströms. Var beredda på en både tuff och lugn dag som skapar minnen för livet.

För att få årets tider och priser läs mer Läs mer här!

OBS! Bokas i förväg

Bäversafari

Varje torsdag kväll gör vi en gemensam tur på den mäktiga Klarälven och spanar efter bäver. Turen startar på Klarälvens Camping som ligger några mil norr om Vildmarksbyn Eden. Vi år ute med gummibåt eller kanot och stannar också till längs färden och gör eld, kokar kaffe och grillar något enkelt. Tider och priser kan du läsa mer om här!

Bokas i förväg!

Älgpark

I Hole 16 km nordöster om Vildmarksbyn finns Värmlands enda älgpark. Ni kan ser älgarna i deras naturlig miljö och på på nära håll. I guidade turer lär ni mycket om skogens konung. För aktuell information om öppettider och priser se här!

Mormors glasscafé

Mormors glasscafé är omåttligt populärt och är väl värt ett besök! Det ligger vid Frykens strand i Lysvik. Den tidigare missionshuset har blivit en vacker och mysig plats för varma sommardagar. Ni kan sitta ute och njuta av utsikten över sjön. Alldeles nedanför caféet finns en badplats. Mer om öppettiderna och menyn hittar ni här!

Ransbysätter

I Ransbysätter två kilometer söder om Vildmarksbyn finns Björkaholms kvarn som förser Värmland med ekologiskt mjöl av olika spannmål. Alldeles bredvid kvarnen ligger Björkaholms bagarstuga som förvandlar mjölet till gott och nyttig bröd. Vissa dagar kan det säljas nybakat bröd och vissa sommarkvällar kan det förekomma uteservering av skogspizza. För aktuell information läs här!

Loppis

Väg 62 har blivit lite av ett signum för sina många loppisar som uppstår under sommarhalvåret. Väg 62 går från Karlstad till Trysil i Norge.