Bastun

Njut av värmen

Nere i ravinen vid älven Björka som forsar förbi året runt finner du vår vedeldade bastu. Den byggdes för hand av timmer som togs från platsen 1997. Upplev vår vildmarksbastu som ingår i din vistelse på Vildmarksbyn Eden. Bastun rymmer 8-10 personer. Varje koja får tillgång till bastun under en viss tid. Meddela oss gärna om ni har några önskemål. 

Kaminen i bastun har stenar ovanpå för att skapa ånga under er bastubad, ni skvätter vatten på stenarna för att skapa denna effekt. Ovanför kaminen finns en vattenkantin som ni kan fylla med vatten. Detta värms upp och kan sedan användas i vildmarksduschen. OBS! Vattnet kan vara väldigt varmt så blanda det med en hink kallvatten.

Ved till bastun hämtas vid vedboden och bärs ner. Det tar ca 45-60 min tills ni fått upp ordentlig värme. Sedan är det bara att njuta. Älven rinner året runt och bjuder på ett dopp. Bara under de riktigt kalla vintrarna kan ett isbad vara ett alternativ.

En bastubad är inte bara en härlig upplevelse utan sätter igång immunförsvaret och hormonsystemet. Forskningen visar till och med att risken för demens, stroke samt olika psykiska sjukdomar minskar med regelbundna bastubad.