Vandra i norra Värmland

I norra Värmland finner du de stora skogarna som breder ut sig mil efter mil. Här får du uppleva och njuta av härlig natur och vandring på väl markerade leder. Övernattning i stuga och tillgång till vedeldad bastu och kanot. Allt i samma paket.

 • nest_eco_leaf Fyra fantastiska naturområden.
 • nest_eco_leaf Bra markerade leder.
 • nest_eco_leaf Boende i stuga, vedeldad bastu och kanot.

Upplev naturen per fot

Vandra i fyra olika naturområden, varav två är naturreservat. Alla har bra markerade leder och naturen lämnar ingen besviken. Vi förser er med de kartor som ni behöver, och vandrar gör ni på egen hand i den takt ni själv önskar. Boende sker i stuga på Klarälvens Camping där ni vid ett tillfälle under vistelsen även har tillgång till vedeldad bastu samt en kanot.

IMG_1621
2020-Jan Nilsson-Vandring-Ransbysätern-2
IMG_0613
IMG_5785

Vad ingår i paketet?

cottage Tre nätters boende i stuga
sauna Vedeldad bastu vid ett tillfälle
rowing Tillgång till kanot vid ett tillfälle
map Kartor över vandringsleder

Saker som ni behöver ta med

 • Bra skor som tål väta.
 • Kläder för omväxlande väder.
 • Ryggsäck, vattenflaska, termos.
 • Myggmedel och kikare kan vara bra att ha.

OBS! Att ha tillgång till egen bil är en förutsättning. Vid on-line-bokning av stuga, ange i rutan för kommentarer att ni vill boka ”vandringspaket”, så ser vi till att ni får rätt pris och tillgång till rätt innehåll i paketet.

 • Vandring i omväxlande natur.
 • Bo i stuga.
 • Vedeldad bastu och kanotpaddling om så önskas.

Hur går det till?

Dag 1 – Syd

 • Under ankomstdagen siktar ni på att göra en vandring i Brattfallet. Vandra Halgåleden och se spår av den senaste istiden.
 • Incheckning i stuga på Klarälvens Camping mellan kl. 15.00–20.00.

Dag 2 – Öst

 • Vandra i naturreservatet Fänstjärnsskogen med skog som är 200-300 år. Det äldsta trädet är en tall som är 600 år gammal.
 • Kanske en vedeldad bastu passar bra på kvällen denna dag?

Dag 3 – Nord

 • Vandra Fämtleden med bl a en 60 m djup kanjon, bada nedanför Fämtfallet och njut av en spektakulär natur.
 • Avsluta dagen med en paddeltur på Klarälven.

Dag 4 – Väst

 • Utcheckning ur stugan senast kl. 11.00.
 • Vandra i naturreservatet på Hovfjället med vackra vyer och gammal naturskog.

Priser och avgångar

Period: Start alla dagar i veckan från 18 maj till 27 september 2024 i mån av plats.
Tid och plats: Incheckning i stuga dag 1 på Klarälvens Camping mellan kl. 15.00–20.00.

Pris för 3 nätter:  2990 kr/stuga med 4 bäddar inkl. toalett och dusch.
I priset ingår också: kartmaterial till vandringarna, vedeldad bastu vid ett tillfälle (2h) under vistelsen samt tillgång till att paddla kanot på Klarälven vid ett tillfälle (3 h). (Ingen lokal transport ingår utan man paddlar t/r på älven.)

Tillägg:
Lakan inkl. handduk: 180 kr/set
Slutstäd: 600 kr/stuga
Extra natt i stugan: 1040 kr/natt
5-bäddsstuga(i stället för 4 bäddar): 300 kr (för 3 nätter)
Avbeställningsskydd: 120 kr/stuga.

OBS! Att ha tillgång till egen bil är en förutsättning. Vid on-line-bokning av stuga, ange i rutan för kommentarer att ni vill boka ”vandringspaket”, så ser vi till att ni får rätt pris och tillgång till rätt innehåll i paketet.

Notera att det finns en enklare resturang på andra sidan vägen, ca 300 meter från campingen. Det kan vara skönt att veta att man inte själv behöver laga mat varje dag. Den heter Mac45 och serverar snabbmat, men också a la carte och har fullständiga rättigheter. Varje vardag har de också luncherbjudande. Den är öppen 8.00 (9.00 helger)- 21.00 alla dagar.

Krav

Barn 15 år och yngre enbart i sällskap med vuxen. Allt deltagande sker på eget ansvar.

Vanliga frågor
Är lederna krävande?

De olika vandringslederna skiljer sig en del åt. Flera av dem klassificeras som krävande, men med normalgod kondition och rörelseförmåga är det inga problem att ta sig an dessa. Lederna går till mesta del på stigar där det vissa partier förekommer stenar och rötter. De flesta leder innebär även en del höjdskillnader. Enklast är leden i Fänstjärnsskogen och strövslingan i Brattfallet.

Finns det vindskydd och rastplatser längs lederna?

Det varierar. I Fänstjärnsskogen finns en koja som är öppen för alla. Vid Brattfallet finns rastplats med flera bord och längs Halgåleden finns ett vindskydd. Längs lederna på Hovfjället finns det ofta en rastplats med bord och på Torprundan passeras ett torp som står öppet och där det även finns utedass. Vid Fämtån finns det bord och vindskydd nedanför vattenfallet i början av leden, men inte längs själva leden.

Kan man ha hund med på vandringen?

Du känner din hund bäst och vet om den gillar och orkar en dag med vandring. Hunden måste dock vara kopplad under hela vandringen. Det kan finnas vissa begränsningar gällande boendet i stuga på Klarälvens Camping. Kolla vid bokning om det finns en stuga ledig där det tillåts hund i stugan.

Fungerar det att ha med barn på vandringen?

En del av lederna är krävande och kan bli tröttsamt för i alla fall mindre barn. Men det finns flera alternativ som är mindre krävande där även de yngre kan hänga med och få en spännande upplevelse i naturen.

Andra populära paket

20150722-DSC_6881

TIMMERFLOTTE 1 DYGN

Att bygga och åka på sin egen timmerflotte är ett äventyr oavsett om man bara är ute en kort eller lång tur. I denna upplevelse bygger ni er timmerflotte första dagen. Efter att antal timmar är ni klara och förtöjer flotten vid strandkanten. Nästa dag flyter ni iväg på den mäktiga Klarälven. Var beredda på en tur där naturen själv bjuder på vackra vyer och kanske överraskningar i form av bakvatten, sandbankar mm.

IMG_2950

TIMMERFLOTTE 2 NÄTTER

Första kvällen tältar ni på Klarälvens Camping och kanske passar på att hyra vår vedeldade bastu. Nästa morgon bygger ni er egen timmerflotte av stockar och rep. Ni flyter med iväg och slår läge längs vägen för att avsluta äventyret på tredje dagen.

Pia Ottosen 1

KANOT PÅ KLARÄLVEN

På Klarälven har det flottats timmer, gått roddtransporter från järnbruken i ena riktningen samt spannmål och andra förnödenheter i andra riktningen, ångbåtar som både bogserat pråmar och kört passagerare. Under 1800-talet var trafiken intensiv på Klarälven. Annat är det idag; enbart några enstaka små fiskebåtar med motor, timmerflottar som flyter med strömmen samt kanoter/kajaker och en och annan SUP.

2015-Jonathan-Steffens-Tf-pa-alven-Tf4Tf7-1

TIMMERFLOTTE 4 DYGN

Detta alternativ på 4 dygn är populärast, men turen är precis lika tuff som den längre expeditionen på en vecka. Det är verkligen ett oförglömligt äventyr, men det kommer också att vara en utmaning på flera plan. Det är fysiskt krävande att bygga flotten och kan även kräva att man får ta i ordentligt under själva färden om/när man stöter på sandbankar, stenar, bakvatten mm. under resans gång. I kontrast till detta finns det få saker som är mer avkopplande och rogivande än när flotten ljudlöst glider fram genom den mäktiga Klarälvdalen. Då har ni tid att ta in nuet.

Vandring

Att vandra är ett av de mest naturliga sätten att uppleva naturen och där variationen kan göras oändlig. Alltifrån långa vandringar i tuffa miljöer och stora utmaningar, till korta och enkla dagsturer. Att vandra kan vara rent meditativt när man kommer in i en lagom lunk och tankarna får fritt spelrum. Det kan också vara att bli uppfylld och häpnas av allt det man har runt sig. Från mäktiga och storslagna vyer, till alla de små detaljerna i naturen.