Kanot i Bergslagen

Den här turen tar dig genom sjöar och kortare sträckor av älvar i det före detta gruvdistriktet Bergslagen, omgivet av avlägsna och avskilda områden med myr och skog.

  • nest_eco_leaf Njut av lugnet och stillheten.
  • nest_eco_leaf Utmana vardagens bekvämligheter.
  • nest_eco_leaf Övernatta fyra nätter i tält.

4 dygn (ca 50 km)

Du färdas i det som kallas för Bergslagen, vilket är namnet på den bergsbruksbygd vilken sträcker sig över delar av Västmanland, södra Dalarna och östra Värmland. Milsvida skogar, höjder, dalar, myrområden och mångfaldiga sjösystem utmärker naturen i Bergslagen. Här är området för er som söker lugn och på vissa platser en relativt ostörd natur. Turen startar i Västra Sundsjön öster om Hagfors och avslutas i södra ändan av sjön Naren, en sträcka på ca 50 km.

2010-06-01-423
IMG_3937
IMG_3968
IMG_2195
IMG_3921
2010-06-01-441
DCIM\100MEDIA\DJI_0024.JPG
IMG_3903
IMG_3051

Vad ingår i paketet?

camping Fyra nätter i eget tält
face Information om Bergslagen, paddelteknik och allemansrätt
directions_bus Transport till och från paddelvattnet
local_parking Parkering av eget fordon
support Kanot Inkas 525 av märket Linder, paddel, packtunna, packsäck, flytväst, topografisk karta, kanotvagn, vattendunk, spade, svamp, rep, soppåsar

Saker som ni behöver ta med

  • Tält, sovsäck och liggunderlag.
  • Mat för hela vistelsen och någon form av stormkök samt övrig utrustning som ni kan laga maten med.
  • Kläder som passar för växlande väder inklusive regnkläder och ett komplett ombyte. Extra skor eller stövlar.

Tält, sovsäck med liggunderlag, köksutrustning och/eller proviant kan ni lägga till vid bokningen.

  • Vi transporterar er till startplatsen för paddlingen och hämtar er från målet.
  • För de nödvändiga landtransporterna ingår en kanotvagn i grundutrustningen.
  • Många fina naturliga lägerplatser.

Turen innehåller 8 landtransporter varav den längsta är ca 4 km. Det gör den här turen ganska tuff för familjer med mindre barn. Eftersom paddelturen startar på ett ställe och slutar på ett annat ställe erbjuder vi ett paket inklusive lokala transporter. Paddlar gör ni emellertid på egen hand. Under turen parkerar ni ert fordon i Gunnerud.

Hur går det till?

Dag 1:  

  • Kl. 13.00-14.00 checkar ni in i Gunnerud.
  • Ni får den bokade utrustningen och all information ni behöver.
  • Ni transporteras till startplatsen och startar paddelturen.

Dag 2-5

  • Ni paddlar med färdbeskrivningen på Bergslagens sjöar.
  • Ni hittar själv lämpliga övernattningsplatser enligt allemannsrätten.

Dag 5:

  • Kl. 18.00 blir ni upphämtade och transporteras till Gunnerud.
  • Ni lämnar tillbaka den hyrda utrustningen.
  • Ni reser hemåt eller mot nya äventyr.

Priser och avgångar

Period: 25 juni – 13 augusti 2024
Startdagar: Tisdagar
Starttid och plats: Kl. 13.00-14.00 i Gunnerud, ca 95 km norr om Karlstad.
OBS! Det är viktigt att ni håller denna tid!

Kanot i Bergslagen (SEK/person)VuxnaBarn 3-15 år
Grundutrustning21401070

Om ni är minst 4 vuxna, kan vi eventuellt också erbjuda andra dagar och tider för er paddeltur i Bergslagen med start från maj till september.
Tillägg (SEK/person)VuxnaBarn 3-15 år
Avbeställningsskydd240120
Köksutrustning380190
Proviant1390940
Sovsäck280280
Tält760/tält

OBS! Vid beställning av köksutrustning och/eller proviant, ska alla i samma bokning beställa detta. Minst 2 personer krävs för att få beställa köksutrustning respektive proviant.

Krav

Simkunnighet hos vuxen. Barn 15 år och yngre endast i sällskap med vuxen. Arrangemanget måste förbokas. I samband med bokningen kan ett avbeställningsskydd tecknas. Allt deltagande sker på eget ansvar. Läs våra bokningsvillkor i samband med bokning.

Vanliga frågor
Får vi ta med hunden?

Ni får gärna ta med er hund, men ni måste tänka på följande:

– Ni måste hålla hunden kopplad vid vår mötesplats och på byggplatsen (om ni bokat en timmerflottfärd). Det är också viktigt att ni alltid har hunden under uppsikt på färden eftersom ni är i ett område där det finns vilda djur.
– Gör ni en längre tur (3-7 dygn) ingår det lokal transport. Om det är någon annan person som åker med i samma transport som är allergisk mot hundar får ni vara beredda att själva transportera er hund.
– Vissa hundar är väldigt känsliga för mygg. Det är inte mycket ni kan göra, men det är oftast inget problem när man är ute i kanoten eller timmerflotten, men kan vara ett bekymmer när ni går in till land för övernattning.
– Vi har inte flytvästar för hundar. Ta med en egen sådan om er hund behöver det.
– Det kan bli långa dagar på älven om ni åker timmerflotte eller paddlar kanot när hunden måste vara still. Men om hunden tycker om att simma är det oftast inget större problem.

Kan vi dricka vattnet i älven/sjöarna?

Vattnet kan bara drickas om det kokas. Vattnet går alltså bra att använda till all matlagning, kaffe, te etc. På längre turer (3-7 dygn) skickar vi med färskvattendunkar som ni kan fylla upp innan ni ger er iväg.

Det går också bra att diska med älv- eller sjövattnet. Tänk på att ha med miljövänligt diskmedel!

Var är vår start-(samlings)plats?

Beroende på vilket paket ni har bokat förekommer olika startplatser som också kan kallas samlingsplats. OBS! Om ni söker Vildmark i Värmland på google, eller någon annan söktjänst kommer ni till vårt kontor i Torsby. Härifrån startar INGA turer! På de resedokument som finns för just den tur ni bokat framgår var ni startar turen. Det brukar finnas i slutet på resedokumentet.

Hur gör vi om vi vill fiska?

Det går fint att försöka fiska på alla våra olika turer, men ni måste ha fiskekort. Vi säljer fiskekort på startplatsen för alla turer utom kanotturer som startar i Torsby (Röjdån och Rottnan). Startar ni er kanotpaddling i Torsby så köper ni fiskekort på ”ifiske.se”.

Är det mycket mygg?

Mygg är det alltid. Hur mycket beror på hur torrt, varmt och blött det är/har varit. En kraftig vårflod med efterföljande värme ger mycket mygg. Det är dock väldigt sällan som det är myggor ute på älven. Det är framför allt i land och på kvällen myggen kommer fram. Myggmedel och täckande kläder är bästa skyddet. Myggen bär inte på någon smitta, vad vi hittills vet.

Går det att åka med tåg och buss till er?

Till de flesta paket kan ni åka med buss alt. tåg från Karlstad till våra startplatser. Allt beror på vilket paket ni bokat och vilken dag. Ska ni tex starta er kanotpaddling eller timmerflottfärd en lördag eller söndag i Gunnerud, så finns det ingen buss som går till Gunnerud på helgdagar. Men då kan vi hämta er vid busshållplatsen i Sjögränd (strax söder om Gunnerud). Ni måste meddela oss och vi gör det utan kostnad om ni kommer med den bussanslutning som är närmast starttiden för er bokade tur.

Sagt av våra gäster

Tak til alle på vildmarks centeret. Vi følte os sikre, selvom det var vores første kanotur i Sverige. En rigtig god oplevelse…
Kanot
Var beredd på 10 grader regn och mygg. Nu var det 27 grader och strålande sol
Kanot
Klarelven har enestående natur.
Kanot
Det var roligt!
Kanot
Det var verkligen en upplevelse där man fick färdas på naturens villkor.
Kanot
Ensamheten och tystnaden
Kanot
Super lækker natur. Roligt. Kvalitets tid i en kano sammen med sønnen min.
Kanot
Jag måste komma tillbaka till Klarälven.
Kanot
Allt var så välorganiserat trevligt bemötande och proffsigt med inslag av humor
Kanot

Andra populära paket

Zweden-Varmland-TimberRafting-BjornSnelders-17

TIMMERFLOTTE 7 DYGN

Timmerflottfärden passar er som gillar att vara ute i naturen. Ni som tycker det är spännande med en upplevelse som inte är helt tillrättalagd. Ni som gillar fysisk aktivitet. Ni genomför turen på egen hand, lägger själva upp era dagsetapper utifrån de förutsättningar som råder vid ert besök. Timmerflotten blir ert ”hem”. Ni lever med älvens rytm.

IMG_2950

TIMMERFLOTTE 2 NÄTTER

Första kvällen tältar ni på Klarälvens Camping och kanske passar på att hyra vår vedeldade bastu. Nästa morgon bygger ni er egen timmerflotte av stockar och rep. Ni flyter med iväg och slår läge längs vägen för att avsluta äventyret på tredje dagen.

IMG_2078

KANOT PÅ SVARTÄLVEN

På Svartälven paddlar ni på vårt östligaste paddelvatten. Älven slingrar sig genom milsvida skogarna i södra Dalarna, västra Västmanland och östra Värmland. På flera ställen finns spår av bergsbruket som präglade området sedan medeltiden.

IMG_0979

KANOT PÅ ROTTNAN

Rottnan slingar sig fram i det som kallas Finnskogen. Finska svedjebönder kom hit under 1500- och 1600-talet och bosatte sig. De brände ner skogen för att odla en speciell sorts råg och kunde på så sätt överleva. Lokalt ansågs skogen alldeles för oländig. Än idag finns finngårdar, finska ortnamn och traditionella maträtter kvar.

Skatterna i östra Värmland

… består främst i skogar och vildmark. På er paddeltur i Bergslagen kommer ni inte möta mycket folk och ni behöver avstå från vardagens bekvämligheter. Till exempel finns inga möjligheter att handla längs vägen. I gengäld får ni den djupa naturen och uppleva era egna grundbehov som mat, värme, sömn mer omedelbart och tydligare än vi brukar göra det i vårt civiliserade liv.