Kanot på Röjdån

Paddla på en svagt strömmande å mellan Torsby och sjön Kläggen.

 • nest_eco_leaf Bestäm själv över paddelsträckans längd.
 • nest_eco_leaf Fina lägerplatser på öarna i Kläggen och Velen.
 • nest_eco_leaf Ni övernattar tre nätter i tält.

3 dygn (max 45 km)

Röjdån är en mindre å med utlopp i sjön Övre Fryken vid Torsby. Längs vägen vidgar den sig vid några tillfällen till mindre sjöar. En bördig dalgång med fina vyer över bergen i norr och väster.

_C1V9420
2018-IngMarie Junler-Kanot på Röjdån
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_1012 (kopia)
EuanTurner6
IMG_3050

Vad ingår i paketet?

camping Tre nätter i eget tält
productivity Information om Röjdån, paddelteknik och allemansrätt
support Kanot Inkas 525 av märket Linder, paddel, flytväst, packtunna, topografisk karta, vattendunk, spade, svamp, rep, soppåsar

Saker som ni behöver ta med

 • Tält, sovsäck och liggunderlag.
 • Mat för hela vistelsen och någon form av stormkök samt övrig utrustning som ni kan laga maten med.
 • Kläder som passar för växlande väder inklusive regnkläder och ett komplett ombyte. Extra skor eller stövlar.

Tält, sovsäck med liggunderlag och/eller köksutrustning kan ni lägga till vid bokningen.

 • Turen startar och slutar direkt vid mötesplatsen.
 • Se spår av bävern och kanske till och med en bäver.
 • För barn kan kanoten förses med en extra sits.

Turen startar i centrala Torsby och efter paddling norrut till sjön Kläggen vänder man åter mot Torsby. Det är motströms när ni paddlar från Torsby, men eftersom älven är uppdämd är strömmen knappt märkbar. Självfallet kan ni korta ner sträckan genom att vända tidigare och paddla tillbaka till Torsby. Paddlar ni hela sträckan innebär den två korta lyft i vardera riktning. Ni paddlar på egen hand.

Hur går det till?

Dag 1:  

 • Kl. 13.00 möts vi i Herrgårdsparken i Torsby.
 • Ni får den bokade utrustningen och all information ni behöver.
 • Ni startar er paddling direkt på plats.

Dag 2-4:

 • Ni paddlar Röjdån uppströms på egen hand.
 • Turen är som längst ca 45 km, men ni kan vända tidigare om ni vill.
 • Ni hittar själv lämpliga övernattningsplatser enligt allemansrätten.

Dag 4:

 • Vid avtalad tid möts vi återigen i Herrgårdsparken i Torsby.
 • Ni lämnar tillbaka den hyrda utrustningen.
 • Ni reser hemåt eller mot nya äventyr.

Priser och avgångar

Period: 9 maj – 29 augusti 2024

Startdagar:
Måndagar (24/6-19/8)
Torsdagar (9/5-29/8)

Starttid och plats: Kl. 13.00 i Herrgårdsparken i Torsby.

Kanot på Röjdån (SEK/person)VuxnaBarn 3-15 år
Grundutrustning1290645

Grupper: Minst 14 personer, varav en person gratis. Vi förbehåller oss rätten att anvisa lägerplatser för grupper. Om ni är minst 4 vuxna kan vi eventuellt också erbjuda andra dagar och tider för er paddeltur på Röjdån med start från maj till september.
Tillägg (SEK/person)VuxnaBarn 3-15 år
Avbeställningsskydd240120
Köksutrustning360180
Sovsäck250250
Tält700/tält

OBS! Vid beställning av köksutrustning ska alla i samma bokning beställa detta. Minst 2 personer krävs för att få beställa köksutrustning.

Krav

Simkunnighet hos vuxen. Barn 15 år och yngre endast i sällskap med vuxen. Arrangemanget måste förbokas. I samband med bokningen kan ett avbeställningsskydd tecknas. Allt deltagande sker på eget ansvar. Läs våra bokningsvillkor i samband med bokning.

Vanliga frågor
Får vi ta med hunden?

Ni får gärna ta med er hund, men ni måste tänka på följande:

– Ni måste hålla hunden kopplad vid vår mötesplats och på byggplatsen (om ni bokat en timmerflottfärd). Det är också viktigt att ni alltid har hunden under uppsikt på färden eftersom ni är i ett område där det finns vilda djur.
– Gör ni en längre tur (3-7 dygn) ingår det lokal transport. Om det är någon annan person som åker med i samma transport som är allergisk mot hundar får ni vara beredda att själva transportera er hund.
– Vissa hundar är väldigt känsliga för mygg. Det är inte mycket ni kan göra, men det är oftast inget problem när man är ute i kanoten eller timmerflotten, men kan vara ett bekymmer när ni går in till land för övernattning.
– Vi har inte flytvästar för hundar. Ta med en egen sådan om er hund behöver det.
– Det kan bli långa dagar på älven om ni åker timmerflotte eller paddlar kanot när hunden måste vara still. Men om hunden tycker om att simma är det oftast inget större problem.

Kan vi dricka vattnet i älven/sjöarna?

Vattnet kan bara drickas om det kokas. Vattnet går alltså bra att använda till all matlagning, kaffe, te etc. På längre turer (3-7 dygn) skickar vi med färskvattendunkar som ni kan fylla upp innan ni ger er iväg.

Det går också bra att diska med älv- eller sjövattnet. Tänk på att ha med miljövänligt diskmedel!

Var är vår start-(samlings)plats?

Beroende på vilket paket ni har bokat förekommer olika startplatser som också kan kallas samlingsplats. OBS! Om ni söker Vildmark i Värmland på google, eller någon annan söktjänst kommer ni till vårt kontor i Torsby. Härifrån startar INGA turer! På de resedokument som finns för just den tur ni bokat framgår var ni startar turen. Det brukar finnas i slutet på resedokumentet.

Hur gör vi om vi vill fiska?

Det går fint att försöka fiska på alla våra olika turer, men ni måste ha fiskekort. Vi säljer fiskekort på startplatsen för alla turer utom kanotturer som startar i Torsby (Röjdån och Rottnan). Startar ni er kanotpaddling i Torsby så köper ni fiskekort på ”ifiske.se”. Sök efter Lekvattnets FVOF för Rottnan. Sök efter Velens FVOF för Röjdån.

Är det mycket mygg?

Mygg är det alltid. Hur mycket beror på hur torrt, varmt och blött det är/har varit. En kraftig vårflod med efterföljande värme ger mycket mygg. Det är dock väldigt sällan som det är myggor ute på älven. Det är framför allt i land och på kvällen myggen kommer fram. Myggmedel och täckande kläder är bästa skyddet. Myggen bär inte på någon smitta, vad vi hittills vet.

Går det att åka med tåg och buss till er?

Till de flesta paket kan ni åka med buss alt. tåg från Karlstad till våra startplatser. Allt beror på vilket paket ni bokat och vilken dag. Ska ni tex starta er kanotpaddling eller timmerflottfärd en lördag eller söndag i Gunnerud, så finns det ingen buss som går till Gunnerud på helgdagar. Men då kan vi hämta er vid busshållplatsen i Sjögränd (strax söder om Gunnerud). Ni måste meddela oss och vi gör det utan kostnad om ni kommer med den bussanslutning som är närmast starttiden för er bokade tur.

Sagt av våra gäster

Det var roligt!
Kanot
Tak til alle på vildmarks centeret. Vi følte os sikre, selvom det var vores første kanotur i Sverige. En rigtig god oplevelse…
Kanot
Det var verkligen en upplevelse där man fick färdas på naturens villkor.
Kanot
Var beredd på 10 grader regn och mygg. Nu var det 27 grader och strålande sol
Kanot
Jag måste komma tillbaka till Klarälven.
Kanot
Ensamheten och tystnaden
Kanot
Klarelven har enestående natur.
Kanot
Super lækker natur. Roligt. Kvalitets tid i en kano sammen med sønnen min.
Kanot
Allt var så välorganiserat trevligt bemötande och proffsigt med inslag av humor
Kanot

Andra populära paket

IMG_2950

TIMMERFLOTTE 2 NÄTTER

Första kvällen tältar ni på Klarälvens Camping och kanske passar på att hyra vår vedeldade bastu. Nästa morgon bygger ni er egen timmerflotte av stockar och rep. Ni flyter med iväg och slår läge längs vägen för att avsluta äventyret på tredje dagen.

2015-Jonathan-Steffens-Tf-pa-alven-Tf4Tf7-1

TIMMERFLOTTE 4 DYGN

Detta alternativ på 4 dygn är populärast, men turen är precis lika tuff som den längre expeditionen på en vecka. Det är verkligen ett oförglömligt äventyr, men det kommer också att vara en utmaning på flera plan. Det är fysiskt krävande att bygga flotten och kan även kräva att man får ta i ordentligt under själva färden om/när man stöter på sandbankar, stenar, bakvatten mm. under resans gång. I kontrast till detta finns det få saker som är mer avkopplande och rogivande än när flotten ljudlöst glider fram genom den mäktiga Klarälvdalen. Då har ni tid att ta in nuet.

Pia Ottosen 1

KANOT PÅ KLARÄLVEN

På Klarälven har det flottats timmer, gått roddtransporter från järnbruken i ena riktningen samt spannmål och andra förnödenheter i andra riktningen, ångbåtar som både bogserat pråmar och kört passagerare. Under 1800-talet var trafiken intensiv på Klarälven. Annat är det idag; enbart några enstaka små fiskebåtar med motor, timmerflottar som flyter med strömmen samt kanoter/kajaker och en och annan SUP.

IMG_0979

KANOT PÅ ROTTNAN

Rottnan slingar sig fram i det som kallas Finnskogen. Finska svedjebönder kom hit under 1500- och 1600-talet och bosatte sig. De brände ner skogen för att odla en speciell sorts råg och kunde på så sätt överleva. Lokalt ansågs skogen alldeles för oländig. Än idag finns finngårdar, finska ortnamn och traditionella maträtter kvar.

Röjdådalen

Liksom den mäktiga Klarälven användes även Röjdån som flottningsled. Om ni är uppmärksamma kan ni fortfarande upptäcka några spår från denna tid under er paddeltur. Idag kantas älvens stränder av små gårdar, öppna ängar och betesmarker, badplatser och skogar. Paddlingen tar er både genom sjöar och smalare passager. Norr om sjön Kläggen är älvfåran för stenig och vattennivån för låg för paddling. Turen går alltså från som längst från Torsby till sjön KLäggens norra ände och tillbaka.