
Kanot på Röjdån weekend
Härligt helgäventyr i naturen som omger Torsby.
Weekend (drygt 20 km)
Gör en härlig kanot weekend på Röjdån. Ån (eller älven) har sin källa i Norge och mynnar ut i sjön Övre Fryken vid Torsby. Längs vägen vidgar den sig vid några tillfällen till mindre sjöar, vilket ger en varierad och naturskön upplevelse. Den slingar sig genom en bördig dalgång med fina vyer över bergen som reser sig i norr och väster.
Kanot Röjdån
I paketet ingår:
Saker som ni kan hyra/köpa av oss
- Tält (rymmer 3-4 personer).
- Sovsäck och liggunderlag.
- Köksutrustning inkl. stormkök för att laga maten på.
Saker som ni behöver ta med
- Kläder som passar för växlande väder inklusive regnkläder och ett komplett ombyte. Extra skor eller stövlar.
- Har ni inte hyrt tält, sovsäck, liggunderlag eller köksutrustning av oss tar ni själva med det.
- Mat är en viktig del av utomhusupplevelsen och fisk luft gör att man blir extra hungrig. Se till att ta med tillräckligt med mat.
- Lokal transport till paddlingens startplats ingår.
- Se spår av bävern och kanske till och med en bäver.
- För barn kan kanoten förses med en extra sits.
Din kanot weekend startar vid norra änden på sjön Kläggen. Därifrån paddlar ni genom små sjöar och smalare passager söderut mot Torsby. Längs färden väntar två korta lyft, där ni själva bär både kanoten och er utrustning. Ni paddlar på egen hand och kan njuta av naturen i er egen takt.
Hur går det till?
Fredag:
- Kl. 17.00 möts vi i Herrgårdsparken i Torsby.
- Ni får den bokade utrustningen och all information ni behöver.
- Vi transporterar er till startplatsen vid Kläggen.
Fredag-söndag:
- Ni paddlar Röjdån nedströms på egen hand.
- Ni gör två kortare landtransporter.
Söndag:
- Ni avslutar paddlingen före kl 13.00 i Herrgårdsparken i Torsby.
- Ni lämnar tillbaka den hyrda utrustningen.
- Ni reser hemåt eller mot nya äventyr.

Priser och avgångar
Period:
9 maj – 13 juni 2025
8 augusti – 26 september 2025
Startdag:
Fredagar
Starttid och plats:
Kl. 17.00 i Herrgårdsparken i Torsby.
Kanot på Röjdån (SEK/person) | Vuxna | Barn 3-15 år |
---|---|---|
Grundutrustning | 1290 | 645 |
Grupper: Minst 14 personer, varav en person gratis. Vi förbehåller oss rätten att anvisa lägerplatser för grupper. Om ni är minst 4 vuxna kan vi eventuellt också erbjuda andra dagar och tider för er paddeltur på Röjdån med start från maj till september.
Tillägg (SEK/person) | Vuxna | Barn 3-15 år |
---|---|---|
Avbeställningsskydd | 240 | 120 |
Köksutrustning | 350 | 175 |
Sovsäck | 250 | 250 |
Tält | 700/tält |
OBS! Vid beställning av köksutrustning ska alla i samma bokning beställa detta. Minst 2 personer krävs för att få beställa köksutrustning.
Krav
Simkunnighet hos vuxen. Barn 15 år och yngre endast i sällskap med vuxen. Arrangemanget måste förbokas. I samband med bokningen kan ett avbeställningsskydd tecknas. Allt deltagande sker på eget ansvar. Läs våra bokningsvillkor i samband med bokning.
Ni får gärna ta med er hund, men ni måste tänka på följande:
– Ni måste hålla hunden kopplad vid vår mötesplats och på byggplatsen (om ni bokat en timmerflottfärd). Det är också viktigt att ni alltid har hunden under uppsikt på färden eftersom ni är i ett område där det finns vilda djur.
– Gör ni en längre tur (3-7 dygn) ingår det lokal transport. Om det är någon annan person som åker med i samma transport som är allergisk mot hundar får ni vara beredda att själva transportera er hund.
– Vissa hundar är väldigt känsliga för mygg. Det är inte mycket ni kan göra, men det är oftast inget problem när man är ute i kanoten eller timmerflotten, men kan vara ett bekymmer när ni går in till land för övernattning.
– Vi har inte flytvästar för hundar. Ta med en egen sådan om er hund behöver det.
– Det kan bli långa dagar på älven om ni åker timmerflotte eller paddlar kanot när hunden måste vara still. Men om hunden tycker om att simma är det oftast inget större problem.
Vattnet kan bara drickas om det kokas. Vattnet går alltså bra att använda till all matlagning, kaffe, te etc. På längre turer (3-7 dygn) skickar vi med färskvattendunkar som ni kan fylla upp innan ni ger er iväg.
Det går också bra att diska med älv- eller sjövattnet. Tänk på att ha med miljövänligt diskmedel!
Beroende på vilket paket ni har bokat förekommer olika startplatser som också kan kallas samlingsplats. OBS! Om ni söker Vildmark i Värmland på google, eller någon annan söktjänst kommer ni till vårt kontor i Torsby. Härifrån startar INGA turer! På de resedokument som finns för just den tur ni bokat framgår var ni startar turen. Det brukar finnas i slutet på resedokumentet.
Det går fint att försöka fiska på alla våra olika turer, men ni måste ha fiskekort. Vi säljer fiskekort på startplatsen för alla turer utom kanotturer som startar i Torsby (Röjdån och Rottnan). Startar ni er kanotpaddling i Torsby så köper ni fiskekort på ”ifiske.se”. Sök efter Lekvattnets FVOF för Rottnan. Sök efter Velens FVOF för Röjdån.
Mygg är det alltid. Hur mycket beror på hur torrt, varmt och blött det är/har varit. En kraftig vårflod med efterföljande värme ger mycket mygg. Det är dock väldigt sällan som det är myggor ute på älven. Det är framför allt i land och på kvällen myggen kommer fram. Myggmedel och täckande kläder är bästa skyddet. Myggen bär inte på någon smitta, vad vi hittills vet.
Till de flesta paket kan ni åka med buss alt. tåg från Karlstad till våra startplatser. Allt beror på vilket paket ni bokat och vilken dag. Ska ni tex starta er kanotpaddling eller timmerflottfärd en lördag eller söndag i Gunnerud, så finns det ingen buss som går till Gunnerud på helgdagar. Men då kan vi hämta er vid busshållplatsen i Sjögränd (strax söder om Gunnerud). Ni måste meddela oss och vi gör det utan kostnad om ni kommer med den bussanslutning som är närmast starttiden för er bokade tur.
Sagt av våra gäster
Andra populära paket

TIMMERFLOTTE 2 NÄTTER
Första kvällen tältar ni på Klarälvens Camping och kanske passar på att hyra vår vedeldade bastu. Nästa morgon bygger ni er egen timmerflotte av stockar och rep. Ni flyter med iväg och slår läge längs vägen för att avsluta äventyret på tredje dagen.

TIMMERFLOTTE 4 DYGN
Detta alternativ på 4 dygn är populärast. Det är verkligen ett oförglömligt äventyr, men det kommer också att vara en utmaning på flera plan. Det är fysiskt krävande att bygga flotten och kan även kräva att man får ta i ordentligt under själva färden om/när man stöter på sandbankar, stenar, bakvatten mm. under resans gång. I kontrast till detta finns det få saker som är mer avkopplande och rogivande än när flotten ljudlöst glider fram genom den mäktiga Klarälvdalen. Då har ni tid att ta in nuet.

KLARÄLVEN 6 ELLER 3 DYGN
På Klarälven har det flottats timmer, gått roddtransporter från järnbruken i ena riktningen samt spannmål och andra förnödenheter i andra riktningen, ångbåtar som både bogserat pråmar och kört passagerare. Under 1800-talet var trafiken intensiv på Klarälven. Annat är det idag; enbart några enstaka små fiskebåtar med motor, timmerflottar som flyter med strömmen samt kanoter/kajaker och en och annan SUP.

ROTTNAN 3 DYGN
Rottnan slingar sig fram i det som kallas Finnskogen. Finska svedjebönder kom hit under 1500- och 1600-talet och bosatte sig. De brände ner skogen för att odla en speciell sorts råg och kunde på så sätt överleva. Lokalt ansågs skogen alldeles för oländig. Än idag finns finngårdar, finska ortnamn och traditionella maträtter kvar.
Röjdådalen
Liksom den mäktiga Klarälven användes även Röjdån som flottningsled. Om ni är uppmärksamma kan ni fortfarande upptäcka några spår från denna tid under er paddeltur. Idag kantas älvens stränder av små gårdar, öppna ängar och betesmarker, badplatser och skogar. Paddlingen tar er både genom sjöar och smalare passager. Norr om sjön Kläggen är älvfåran för stenig och vattennivån för låg för paddling. Turen går alltså från sjön Kläggens norra ände till Torsby.