Timmerflotte 1 dag

Skapa gemensamma minnen med familj, vänner, kollegor…

 • nest_eco_leaf Fyll dagen med ett äventyr.
 • nest_eco_leaf Bygg, åk och riv timmerflotte – allt under en och samma dag.
 • nest_eco_leaf Njut av den vackra Klarälvdalen.

En dag att minnas

Var beredd på en dag fylld med både full aktivitet och lugna stunder. Ni får lära er de knopar och surrningar som behövs för att kunna bygga en säker och stabil timmerflotte. Efter några tuffa timmars arbete är flotten klar och ni kan njuta av frukten av ert arbete genom en stilla färd på den mäktiga Klarälven.

Vildmark Värmland - Klarälvens CampingFoto: Tommy Pedersen070-3046086
IMG_4012
2021-Olga Sabirova Höjerström-Tf på älven (Tf1,Tf2,Tf2n)-2
Vildmark Värmland - Klarälvens CampingFoto: Tommy Pedersen070-3046086
Vildmark Värmland - Klarälvens CampingFoto: Tommy Pedersen070-3046086

Vad ingår i paketet?

face Information om Klarälven
emoji_people Instruktör under byggtiden
support Grundutrustning
directions_bus Hjälp med omtransport av fordon till slutmålet av timmerflottfärden
local_parking Parkering av fordon

Saker som ni behöver ta med

 • Kläder som passar för växlande väder inklusive regnkläder och ett komplett ombyte. Sandaler eller skor att ha när ni bygger flotten (som det inte gör något om de blir blöta). Extra skor eller stövlar.
 • Mat och dryck för hela vistelsen.

Grundutrustningen innehåller: Timmer, rep, flytväst, paddlar, stakstör, karta, livboj. Dessutom är en instruktör med under byggtiden och hjälper till med omtransport av er ert fordon till slutmålet.

Vi kan varmt rekommendera att boka en natt i en stuga på Klarälvens Camping efter timmerflottfärden. Ni kommer att kunna njuta mer av dagen på älven, om ni vet att ni inte måste åka vidare samma dag.

Att just bygga sin ”egen timmerflotte” är en mycket stor del av upplevelsen på Klarälven.

 • Passar för er som vill prova på en timmerflottfärd.
 • Kan kombineras med boende på Klarälvens Camping.
 • Lämpar sig bra för grupper.

Detta är en ganska tuff och upplevelserik dag då ni både bygger, åker och river er timmerflotte under samma dag. Man brukar behöva hela dagen och de flesta är inte klara med upplevelsen förrän framåt kvällen. Desto mer tid att njuta av en dag fylld med aktivitet och äventyr! Se till att ni har ätit en rejäl frukost innan ni kommer och ta med mat och dryck för hela dagen, samt ett ombyte med kläder. Sträckan ni åker är ca 10 km och det är strömmen i Klarälven som för flotten framåt. Under en dagstur hinner ni få en smak av den unika timmerflottfärden, men har ni mer tid kan vi rekommendera något av våra andra paket med en eller flera övernattningar. Om ni inte vill stressa vidare direkt efter timmerflottfärden kan ni boka en övernattning i stuga på Klarälvens Camping efter dagsturen.

Hur går det till?

 • Kl. 9.00 samling vid älven på Klarälvens Camping
 • Ni får en introduktion i hur en timmerflottfärd går till, bygger er timmerflotte samt transporterar ert fordon till slutmålet.
 • Ni åker med timmerflotten till slutmålet.
 • Ni river timmerflotten och lämnar tillbaka utrustningen.
 • Ni startar er resa hemåt eller mot nya äventyr.

Priser och avgångar

Period: 8 juni – 18 augusti 2024

Startdagar:
Fredagar (21/6-16/8)
Lördagar (8/6-17/8)
Söndagar (23/6-18/8)

Startplats/tid: Kl. 9.00 på Klarälvens Camping, 2 km norr om Stöllet, ca 4 mil nordöst om Torsby.
OBS! Det är viktigt att ni håller denna tid!

Timmerflotte 1 dag (SEK/person)VuxnaBarn 3-15 årGrupper
Grundutrustning19809901830

Grupper: Gruppriset gäller om ni är minst 10 personer som bokar tillsammans. Priset gäller per person oavsett ålder. Ni beräknas vara 5-6 personer per timmerflotte, varav minst två vuxna. OBS! Kom ihåg att det gäller andra bokningsvillkor för grupper än för privatpersoner.
Tillägg (SEK/person)VuxnaBarn 3-15 årGrupper
Avbeställningsskydd240120120
Kanot under timmerflottfärden490/kanot

Vi kan varmt rekommendera att boka en natt i stuga på Klarälvens Camping efter själva timmerflottfärden. Ni kommer att kunna njuta mer av dagen, om ni vet att ni inte måste åka vidare samma dag.

Krav

Minst 2 personer 18 år eller äldre per timmerflotte. Simkunnighet hos vuxna. Arrangemanget måste förbokas. I samband med bokningen kan ett avbeställningsskydd tecknas. Allt deltagande sker på eget ansvar. Läs våra bokningsvillkor i samband med bokning.

Vanliga frågor
Får vi ta med hunden?

Ni får gärna ta med er hund, men ni måste tänka på följande:

– Ni måste hålla hunden kopplad vid vår mötesplats och på byggplatsen (om ni bokat en timmerflottfärd). Det är också viktigt att ni alltid har hunden under uppsikt på färden eftersom ni är i ett område där det finns vilda djur.
– Gör ni en längre tur (3-7 dygn) ingår det lokal transport. Om det är någon annan person som åker med i samma transport som är allergisk mot hundar får ni vara beredda att själva transportera er hund.
– Vissa hundar är väldigt känsliga för mygg. Det är inte mycket ni kan göra, men det är oftast inget problem när man är ute i kanoten eller timmerflotten, men kan vara ett bekymmer när ni går in till land för övernattning.
– Vi har inte flytvästar för hundar. Ta med en egen sådan om er hund behöver det.
– Det kan bli långa dagar på älven om ni åker timmerflotte eller paddlar kanot när hunden måste vara still. Men om hunden tycker om att simma är det oftast inget större problem.

Kan vi dricka vattnet i älven/sjöarna?

Vattnet kan bara drickas om det kokas. Vattnet går alltså bra att använda till all matlagning, kaffe, te etc. På längre turer (3-7 dygn) skickar vi med färskvattendunkar som ni kan fylla upp innan ni ger er iväg.

Det går också bra att diska med älv- eller sjövattnet. Tänk på att ha med miljövänligt diskmedel!

Var är vår start-(samlings)plats?

Beroende på vilket paket ni har bokat förekommer olika startplatser som också kan kallas samlingsplats. OBS! Om ni söker Vildmark i Värmland på google, eller någon annan söktjänst kommer ni till vårt kontor i Torsby. Härifrån startar INGA turer! På de resedokument som finns för just den tur ni bokat framgår var ni startar turen. Det brukar finnas i slutet på resedokumentet.

Hur gör vi om vi vill fiska?

Det går fint att försöka fiska på alla våra olika turer, men ni måste ha fiskekort. Vi säljer fiskekort på startplatsen för alla turer utom kanotturer som startar i Torsby (Röjdån och Rottnan). Startar ni er kanotpaddling i Torsby så köper ni fiskekort på ”ifiske.se”. Sök efter Lekvattnets FVOF för Rottnan. Sök efter Velens FVOF för Röjdån.

Är det mycket mygg?

Mygg är det alltid. Hur mycket beror på hur torrt, varmt och blött det är/har varit. En kraftig vårflod med efterföljande värme ger mycket mygg. Det är dock väldigt sällan som det är myggor ute på älven. Det är framför allt i land och på kvällen myggen kommer fram. Myggmedel och täckande kläder är bästa skyddet. Myggen bär inte på någon smitta, vad vi hittills vet.

Går det att åka med tåg och buss till er?

Till de flesta paket kan ni åka med buss alt. tåg från Karlstad till våra startplatser. Allt beror på vilket paket ni bokat och vilken dag. Ska ni tex starta er kanotpaddling eller timmerflottfärd en lördag eller söndag i Gunnerud, så finns det ingen buss som går till Gunnerud på helgdagar. Men då kan vi hämta er vid busshållplatsen i Sjögränd (strax söder om Gunnerud). Ni måste meddela oss och vi gör det utan kostnad om ni kommer med den bussanslutning som är närmast starttiden för er bokade tur.

Sagt av våra gäster

Bygga var oväntat intressant utifrån familjeperspektiv. Vi fick göra nått nytt ihop, det gick så bra att samarbeta och detta gick lätt. Det stärkte oss som par och familj!
Timmerflotte
Det var hjernedødt hårdt at bygge tømmerflåden med 4 børn om benene. Med 6 tons tømmer der skulle slæbes 60m. Men vi fik os en oplevelse for livet.
Timmerflotte
Kommer helt sikkert igen med nogle som er bedre forberedt.
Timmerflotte
Fantastiskt sätt att bevara traditioner.
Timmerflotte
Att få bygga sin egen farkost och sen färdas på den flera dagar var ju en otrolig upplevelse. Det känns som något alla människor skulle må väl av att få uppleva.
Timmerflotte
Det hade varit lite bra med lite mer tips om landstigningen och bästa taktik just vid Gunnerud.
Timmerflotte
Fantastisk upplevelse för vänner, kollegor eller familjer. Utmärkt personal, material och campingplatser.
Timmerflotte
Välorganiserat, kunnig personal och vacker natur. Var riktigt trött efter två dagar, men gör gärna om det!
Timmerflotte
Flottfärden är fysisk, avkopplande och samarbetsprövande.
Timmerflotte

Andra populära paket

IMG_2950

TIMMERFLOTTE 2 NÄTTER

Första kvällen tältar ni på Klarälvens Camping och kanske passar på att hyra vår vedeldade bastu. Nästa morgon bygger ni er egen timmerflotte av stockar och rep. Ni flyter med iväg och slår läge längs vägen för att avsluta äventyret på tredje dagen.

2015-Jonathan-Steffens-Tf-pa-alven-Tf4Tf7-1

TIMMERFLOTTE 4 DYGN

Detta alternativ på 4 dygn är populärast, men turen är precis lika tuff som den längre expeditionen på en vecka. Det är verkligen ett oförglömligt äventyr, men det kommer också att vara en utmaning på flera plan. Det är fysiskt krävande att bygga flotten och kan även kräva att man får ta i ordentligt under själva färden om/när man stöter på sandbankar, stenar, bakvatten mm. under resans gång. I kontrast till detta finns det få saker som är mer avkopplande och rogivande än när flotten ljudlöst glider fram genom den mäktiga Klarälvdalen. Då har ni tid att ta in nuet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KANOT PÅ RÖJDÅN

Röjdån rinner fram i en vacker dalgång med Östmark i norr och Torsby i söder. Svedjefinnarna bodde i skogsområdena på höjderna och svenskarna bodde nere i den bördigare dalgången. På 1800-talet upptäcktes koppar i berggrunden väster om sjön Kläggen. Östmark var betydligt större än Torsby och till och med större än Karlstad i mitten på 1800-talet. 1865 hade man nästan 5600 invånare (idag knappt 900).

IMG_2078

KANOT PÅ SVARTÄLVEN

På Svartälven paddlar ni på vårt östligaste paddelvatten. Älven slingrar sig genom milsvida skogarna i södra Dalarna, västra Västmanland och östra Värmland. På flera ställen finns spår av bergsbruket som präglade området sedan medeltiden.

Vilken mångfald!

Ser ni hur vattnet porlar sig? Där ligger kanske en sten som kan bli ett hinder för er timmerflotte. Är vattnets färg inte mycket ljusare där framme? Det kanske är en sandbank som ni helst inte ska åka på. Se upp för överhängande träd! Undvik bakvatten! Akta bropelare! – En timmerflottfärd bjuder på många äventyr och kräver ständigt uppmärksamhet. Samtidigt finns knappast någon aktivitet i naturen som kan ge så mycket avkoppling, möjliggöra så djupa samtal, visa vårt beroende av varandra på ett så enastående sätt. Var redo för det oförutsägbara!