Aktiviteter

Kom och upplev den magnifika vildmarken i Värmland vid Klarälvens glittrande vatten och andra älvar och sjöar i norra Värmland! Här kan du bygga din egen timmerflotte, paddla kanot, spana efter bäver eller vandra. Låt dig fångas av Klarälvens skönhet och upplev ett oförglömligt vildmarksäventyr. Vildmark i Värmland erbjuder hållbara naturupplevelser Värmland – ekoturism när den är som bäst.

  • check_circle Leva helt och fullt i nuet
  • check_circle Låt naturen regissera upplevelsen
  • check_circle Skapa minnen för livet

Är du redo för ett äventyr?

VÅRA VILDMARKSÄVENTYR ÄR EN UPPLEVELSE UTÖVER DET VANLIGA

Timmerflottspaket

Zweden-Varmland-TimberRafting-BjornSnelders-17

TIMMERFLOTTE 7 DYGN

Timmerflottfärden passar er som gillar att vara ute i naturen. Ni som tycker det är spännande med en upplevelse som inte är helt tillrättalagd. Ni som gillar fysisk aktivitet. Ni genomför turen på egen hand, lägger själva upp era dagsetapper utifrån de förutsättningar som råder vid ert besök. Timmerflotten blir ert ”hem”. Ni lever med älvens rytm.

2015-Jonathan-Steffens-Tf-pa-alven-Tf4Tf7-1

TIMMERFLOTTE 4 DYGN

Detta alternativ på 4 dygn är populärast, men turen är precis lika tuff som den längre expeditionen på en vecka. Det är verkligen ett oförglömligt äventyr, men det kommer också att vara en utmaning på flera plan. Det är fysiskt krävande att bygga flotten och kan även kräva att man får ta i ordentligt under själva färden om/när man stöter på sandbankar, stenar, bakvatten mm. under resans gång. I kontrast till detta finns det få saker som är mer avkopplande och rogivande än när flotten ljudlöst glider fram genom den mäktiga Klarälvdalen. Då har ni tid att ta in nuet.

IMG_2950

TIMMERFLOTTE 2 NÄTTER

Första kvällen tältar ni på Klarälvens Camping och kanske passar på att hyra vår vedeldade bastu. Nästa morgon bygger ni er egen timmerflotte av stockar och rep. Ni flyter med iväg och slår läge längs vägen för att avsluta äventyret på tredje dagen.

20150722-DSC_6881

TIMMERFLOTTE 1 DYGN

Att bygga och åka på sin egen timmerflotte är ett äventyr oavsett om man bara är ute en kort eller lång tur. I denna upplevelse bygger ni er timmerflotte första dagen. Efter att antal timmar är ni klara och förtöjer flotten vid strandkanten. Nästa dag flyter ni iväg på den mäktiga Klarälven. Var beredda på en tur där naturen själv bjuder på vackra vyer och kanske överraskningar i form av bakvatten, sandbankar mm.

Vildmark Värmland - Klarälvens CampingFoto: Tommy Pedersen070-3046086

TIMMERFLOTTE 1 DAG

En dag, det brukar de flesta ha tid med, men ha i åtanke att det är en riktigt tuff och upplevelserik dag, där ni både bygger, åker och river er timmerflotte. Man brukar behöva hela dagen. De flesta är inte iland förrän kvällen gör sig påmind. Ta med rejält med mat för hela dagen/kvällen och ett ombyte med kläder. Sträckan ni åker är ca 10 km och strömmen i Klarälven för er framåt. Ni hinner få en smak av den unika timmerflottfärden.

2017-Camilla-Classon-Tf-i-land-7

TIMMERFLOTTE ALL INCLUSIVE

Den bästa kombinationen för dig som vill ha en äkta naturupplevelse i kombination med lite ”lyx”. Detta äventyr på Värmlands pulsåder, Klarälven, kommer att ge er oförglömliga minnen och unika upplevelser.

Kanotpaket

Pia Ottosen 1

KANOT PÅ KLARÄLVEN

På Klarälven har det flottats timmer, gått roddtransporter från järnbruken i ena riktningen samt spannmål och andra förnödenheter i andra riktningen, ångbåtar som både bogserat pråmar och kört passagerare. Under 1800-talet var trafiken intensiv på Klarälven. Annat är det idag; enbart några enstaka små fiskebåtar med motor, timmerflottar som flyter med strömmen samt kanoter/kajaker och en och annan SUP.

IMG_2078

KANOT PÅ SVARTÄLVEN

På Svartälven paddlar ni på vårt östligaste paddelvatten. Älven slingrar sig genom milsvida skogarna i södra Dalarna, västra Västmanland och östra Värmland. På flera ställen finns spår av bergsbruket som präglade området sedan medeltiden.

2010-06-01-272-Version-2

KANOT I BERGSLAGEN

I Bergslagen paddlar ni mitt i ett område rikt på järnmalm. Redan på 1100-talet lärde man sig bryta malm ur berget och utvinna järn. Det finns många spår kvar av gruvor, smedjor, hyttor och kolningsgropar i området, även om inget av detta är aktivt idag.

IMG_0979

KANOT PÅ ROTTNAN

Rottnan slingar sig fram i det som kallas Finnskogen. Finska svedjebönder kom hit under 1500- och 1600-talet och bosatte sig. De brände ner skogen för att odla en speciell sorts råg och kunde på så sätt överleva. Lokalt ansågs skogen alldeles för oländig. Än idag finns finngårdar, finska ortnamn och traditionella maträtter kvar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KANOT PÅ RÖJDÅN

Röjdån rinner fram i en vacker dalgång med Östmark i norr och Torsby i söder. Svedjefinnarna bodde i skogsområdena på höjderna och svenskarna bodde nere i den bördigare dalgången. På 1800-talet upptäcktes koppar i berggrunden väster om sjön Kläggen. Östmark var betydligt större än Torsby och till och med större än Karlstad i mitten på 1800-talet. 1865 hade man nästan 5600 invånare (idag knappt 900).

IMG_5546

NYFIKEN PÅ KANOT?

Vill ni se landskapet ur vattnets perspektiv? Har ni alltid drömt om att försöka paddla kanot? Vill ni vara bortkopplade en liten stund mitt i vardagen? Hyr en kanot och testa ett av våra förslag på vattendrag och rutt. Ni kan paddla fram och tillbaka eller välja att bli transporterade i ena riktningen.

Övriga paket

beaver-1-hs

BÄVERSAFARI

Under ett antal sommarkvällar kan ni göra en fin tur i kanot eller gummibåt (beroende på hur många ni är) på den lugnt strömmande Klarälven. Ni är mitt i naturens centrum när skymningen sänker sig och samtidigt håller ni ögonen öppna för att om möjligt få syn på bävern.

IMG_4853

VANDRING

Vandra i fyra olika naturområden, varav två är naturreservat. Alla har bra markerade leder och naturen lämnar ingen besviken. Boende sker i stuga på Klarälvens Camping där ni vid ett tillfälle under vistelsen även har tillgång till vedeldad bastu samt en kanot.

Sagt av våra gäster

Tak til alle på vildmarks centeret. Vi følte os sikre, selvom det var vores første kanotur i Sverige. En rigtig god oplevelse…
Kanot
Flottfärden är fysisk, avkopplande och samarbetsprövande.
Timmerflotte
Välorganiserat, kunnig personal och vacker natur. Var riktigt trött efter två dagar, men gör gärna om det!
Timmerflotte
Var beredd på 10 grader regn och mygg. Nu var det 27 grader och strålande sol
Kanot
Ensamheten och tystnaden
Kanot
Fantastisk upplevelse för vänner, kollegor eller familjer. Utmärkt personal, material och campingplatser.
Timmerflotte
Super lækker natur. Roligt. Kvalitets tid i en kano sammen med sønnen min.
Kanot
Det hade varit lite bra med lite mer tips om landstigningen och bästa taktik just vid Gunnerud.
Timmerflotte
Att få bygga sin egen farkost och sen färdas på den flera dagar var ju en otrolig upplevelse. Det känns som något alla människor skulle må väl av att få uppleva.
Timmerflotte
Allt var så välorganiserat trevligt bemötande och proffsigt med inslag av humor
Kanot
Fantastiskt sätt att bevara traditioner.
Timmerflotte
Klarelven har enestående natur.
Kanot
Jag måste komma tillbaka till Klarälven.
Kanot
Kommer helt sikkert igen med nogle som er bedre forberedt.
Timmerflotte
Det var hjernedødt hårdt at bygge tømmerflåden med 4 børn om benene. Med 6 tons tømmer der skulle slæbes 60m. Men vi fik os en oplevelse for livet.
Timmerflotte
Det var verkligen en upplevelse där man fick färdas på naturens villkor.
Kanot
Bygga var oväntat intressant utifrån familjeperspektiv. Vi fick göra nått nytt ihop, det gick så bra att samarbeta och detta gick lätt. Det stärkte oss som par och familj!
Timmerflotte
Det var roligt!
Kanot
Vanliga frågor
Får vi ta med hunden?

Ni får gärna ta med er hund, men ni måste tänka på följande:

– Ni måste hålla hunden kopplad vid vår mötesplats och på byggplatsen (om ni bokat en timmerflottfärd). Det är också viktigt att ni alltid har hunden under uppsikt på färden eftersom ni är i ett område där det finns vilda djur.
– Gör ni en längre tur (3-7 dygn) ingår det lokal transport. Om det är någon annan person som åker med i samma transport som är allergisk mot hundar får ni vara beredda att själva transportera er hund.
– Vissa hundar är väldigt känsliga för mygg. Det är inte mycket ni kan göra, men det är oftast inget problem när man är ute i kanoten eller timmerflotten, men kan vara ett bekymmer när ni går in till land för övernattning.
– Vi har inte flytvästar för hundar. Ta med en egen sådan om er hund behöver det.
– Det kan bli långa dagar på älven om ni åker timmerflotte eller paddlar kanot när hunden måste vara still. Men om hunden tycker om att simma är det oftast inget större problem.

Är det mycket mygg?

Mygg är det alltid. Hur mycket beror på hur torrt, varmt och blött det är/har varit. En kraftig vårflod med efterföljande värme ger mycket mygg. Det är dock väldigt sällan som det är myggor ute på älven. Det är framför allt i land och på kvällen myggen kommer fram. Myggmedel och täckande kläder är bästa skyddet. Myggen bär inte på någon smitta, vad vi hittills vet.

Hur gör vi om vi vill fiska?

Det går fint att försöka fiska på alla våra olika turer, men ni måste ha fiskekort. Vi säljer fiskekort på startplatsen för alla turer utom kanotturer som startar i Torsby (Röjdån och Rottnan). Startar ni er kanotpaddling i Torsby så köper ni fiskekort på ”ifiske.se”. Sök efter Lekvattnets FVOF för Rottnan. Sök efter Velens FVOF för Röjdån.

Är det lämpligt att ha med små barn på bäversafari?

Bäversafari är en aktivitet som upplevs på kvällen. Bävrarna är mest aktiva under skymning/natt/gryning och för att chansen att få se bäver ska öka är vi ute när det börjar skymma och framåt. Vi har ingen nedre åldersgräns på barn, men du som vårdnadshavare känner barnet bäst om det orkar vara med under en aktivitet som tar ca sex timmar och vi inte är tillbaka förrän ca kl 23.30.

Går det att åka med tåg och buss till er?

Till de flesta paket kan ni åka med buss alt. tåg från Karlstad till våra startplatser. Allt beror på vilket paket ni bokat och vilken dag. Ska ni tex starta er kanotpaddling eller timmerflottfärd en lördag eller söndag i Gunnerud, så finns det ingen buss som går till Gunnerud på helgdagar. Men då kan vi hämta er vid busshållplatsen i Sjögränd (strax söder om Gunnerud). Ni måste meddela oss och vi gör det utan kostnad om ni kommer med den bussanslutning som är närmast starttiden för er bokade tur.

Kan vi dricka vattnet i älven/sjöarna?

Vattnet kan bara drickas om det kokas. Vattnet går alltså bra att använda till all matlagning, kaffe, te etc. På längre turer (3-7 dygn) skickar vi med färskvattendunkar som ni kan fylla upp innan ni ger er iväg.

Det går också bra att diska med älv- eller sjövattnet. Tänk på att ha med miljövänligt diskmedel!

Värmlands natur – fantastiska möjligheter till en fri fläkt av liv!

Tillsammans skapar ni minnen för livet. Våra olika aktiviteter passar både för privatpersoner, företag, skolgrupper mm. Våra timmerflottfärder har sitt ursprung i historiens flottare som levde ett hårt med fritt liv fyllt med risker. De levde i enklare kojor och arbetade tillsammans under flera veckor för att se till att timret och massaveden flottades säkert ner till slutdestinationen. Även om flottarnas tid är förbi kan du fortfarande känna historiens närvaro genom att bygga och åka timmerflotte på Klarälven. Där kan du uppleva friheten och närheten till naturen precis som flottarna gjorde. Du kommer också att behöva lösa uppgifter tillsammans med ditt team och möta utmaningar, precis som det var förr.

Kanoten är ett av världens äldsta transportmedel och kan spåras 6000 år tillbaka i tiden. Våra kanotturer tar dej fram genom ett skogsrikt landskap med mäktiga Klarälven, förtrollande tjärnar, slingrande skogsälvar och blånande berg i horisonten. Det är ett fantastiskt enkelt sätt att komma riktigt nära vattnet utan att störas av motorljud. Våra kanoter är öppna farkoster som kallas kanadensare. De är lätta att packa och stabila att paddla. De passar på de vattendrag vi erbjuder paddling på i norra Värmland.