Att göra

Klarälvens Camping ligger bra till för olika aktiviteter och upplevelser. Under sommarmånaderna arrangerar Vildmark i Värmland kortare upplevelser i naturen, (var vänlig att boka i förväg för att vara säker på att du får plats). Utöver detta finns det finns strövområden/vandringsleder, bra fiskevatten, sevärdheter av kulturellt och historiskt intresse, natursköna platser med vattenfall och raviner.

Ni kan givetvis också upptäcka Klarälvdalens små byar och affärer med hantverk, loppisar, mat och lokala specialiteter.

natural-3048548_1920

Bäversafari

Torsdag kvällar under juli och delar av Augusti gör vi en gemensam tur på den mäktiga Klarälven och spanar efter bäver. Vi stannar också till längs färden och gör eld, kokar kaffe och grillar något enkelt.
Tider, priser och hur det går till kan du läsa mer om här.

OBS! Bokas i förväg.

20150722-DSC_6881

Timmerflotte 1-dagstur

Under högsäsong kan ni göra en pröva-på-tur med en timmerflotte som ni bygger själva.
Tider, priser och hur det går till kan du läsa mer om här.

OBS! Bokas i förväg.

IMG_1092,1

Kanot- eller kajakpaddling

Samtliga dagar, när campingen är bemannad, kan ni i mån av tillgång på kanoter och sit-on-top kajaker ta er en egen tur på Klarälven. Ni paddlar då först uppströms och sedan tillbaka igen. Om vi har möjlighet kan vi ordna lokal transport så ni startar norr om campingen och paddlar med strömmen tillbaka. Ni kan också hyra kanot i Torsby för paddling på exempelvis Röjdån vilket är en mindre älv jämfört med Klarälven.
Du kan läsa mer om de olika kortare kanotturerna här.

OBS! Bokas i förväg.

 

2010-Anders Junler-Bastu och bad-1

Bastu

Vid vattnet har vi en vedeldad bastu som ni kan hyra. Ni bokar den i receptionen eller kontakta vårt kontor. I priset ingår en säck ved, ni värmer upp bastun själva.

Ekshärads kyrka

Kyrkor

Norra Ny kyrka, som ligger 2 km söder om Klarälvens Camping är en träkyrka uppförd 1764. I kyrkan finns reliker från 1200-talet, den tid då pilgrimmer vandrade genom Klarälvdalen på sin väg mot Olof den Heliges grav i Nidaros (Trondheim) i Norge.
Andra intressanta kyrkor i Klarälvdalen är Dalby kyrka som ligger ca 35 km norr om Klarälvens Camping och Ekshärads kyrka ca 30 km söder om Klarälvens Camping. Dalby kyrka utmärker sig genom att den har Sveriges högsta kyrkotorn byggt i trä, 60 meter högt. Ekshärads kyrka är speciellt känd för sina kors med smidda löv som markerar gravarna. När vinden blåser ”spelar” det i de många hundratals löven.

pilgrimstapeten

Pilgrimstapeten

Pilgrimstapeten i Ransby är ett 40 meter långt broderi och konstverk som skildrar nutida och medeltida händelser längst Pilgrimsledens sträckning från Hammarö i Sverige till Trondheim i Norge. Pilgrimstapeten har skapats av kvinnor från norra Värmland och Solör i Norge. I Ransby finns också Utmarksmuseet (www.utmark.se) samt trevlig butik och café.

dronare-bild2

Hembygdsgårdar

Klarälvdalen är en levande bygd där byarna ligger med jämna mellanrum. Modernare matbutiker blandas med lanthandlar av äldre snitt. Det finns också hembygdsgårdar i Dalby, Ekshärad, Hagfors och Kärnåsen i Västra Skymnäs mm. Det brukar förekomma lokala marknader, bygdespel, servering mm under sommaren.

I Torsby finns också den fina hembygdsgården Kollsberg med servering sommartid.

sahlstromsgarden-2

Sahlströmsgården/Bovilgården

En kulturskatt i Torsby är Sahlströmsgården som har dagliga visningar. På gården finns också hantverksförsäljning, utställningar och restaurang. Öppet dagligen, men för visningar se aktuell tidsplan här: www.sahlstromsgarden.se

2 km från Sahlströmsgården finns Bovilgården där konstnären Bo Vilson alias Bovil bodde och verkade under sin korta levnad. För öppettider: www.bovil.se

IMG_5502

Fänstjärnsskogen

Fänstjärnsskogen är ett naturreservat som ligger ca 5 km öster om Klarälvens Camping. Detta naturreservat räknas till ett av de mest värdefulla naturskogsområdena i hela mellansverige. Skogen har  brunnit vid ett flertal tillfällen och det kan man främst märka på brandskadade torrfuror. Inom reservatet återfinns ett stort antal hotade arter. Strax utanför reservatet ligger också en gammal flottarkoja där det är perfekt att rasta och äta sin matsäck.
Du kan läsa mer här.

klarälven

Branäsbergets topp

Natursköna områden finns det gott om. Klarälven i sig med sina väldiga meanderbågar utgör givetvis ett betydande inslag i landskapsbilden. För att få en fantastisk vy över dalgången kan man ta sig upp på Branäsbergets topp som ligger ca 45 km norr om Klarälvens Camping. Det finns bilväg och även en vandringsled från dalen till toppen.

2020-Agnes Källström-Femtfallet-8

Fämtån

Fämtån ligger ca 20 km norr om Klarälvens Camping. Några kilometer ifrån riksväg 62 rinner Fämtån genom en djup ravin och innan den mynnar ut i Klarälven kastar den sig ut för berget i fina vattenfall. Här finns en vandringsled på ca 10 km som har fantastiska vyer. I receptionen kan du låna karta.

IMG_6665

Brattfallet

Brattfallet är en annan pärla som ligger ca 25 km söder om Klarälvens Camping. Här finns det också en tydligt markerad ravin och ett vattenfall. Vandringleder i området bjuder på fina promenader i detta natursköna område. Vandringarna är kvalitetsmärkta med ”Värmlandsleder”. Läs mer här.

vandring-7

Hovfjället

Hovfjällets naturreservat har tre vandringsleder mellan 3,7 km – 12 km. De är kvalitetsmärkta av Värmlandsleder. Bergets övre delar domineras av lav- och ljungrika hällmarker med låga, vindpinade tallar. I de lägre liggande områdena finns granskog och myrmarker. Många platser har milsvid utsikt.
Här kan du läsa mer om Hovfjällsrundan!
Här kan du läsa mer om Råkullsrundan!
Här kan du läsa mer om Torprundan!
Du kan också vandra från Hovfjällets topp till Torsby. En utmaning på 27 km.

praline

Chokladfabrik

Naturpralinen tillverkar praliner av bästa råvaror helt utan konserveringsmedel och färgämnen. Bären är värmländska och oftast “egenplockade”. Chokladen som används kommer från franska Valrhona. Besök fabriken som finns i Sysslebäck (ca 40 minuters bilfärd från campingen). Sommartid finns det också ett café med fantastik god hemlagad glass i fabriken. För aktuella öppettider: www.naturpralinen.se

skidtunnel

Torsby Ski Tunnel

Torsby ligger ca 40 km (30 minuter med bil) ifrån Klarälvens Camping längs väg E45 i riktning mot Göteborg. Torsby är centralort för norra Värmland med ett 60-tal butiker, ett fint badhus med en kombination av simhall och äventyrsbad mm. En unik möjlighet erbjuder Torsby Skidtunnel (www.skidtunnel.se), världens längsta, där du kan åka längdskidor mitt i sommaren!

I området vid skidtunneln finns också fina motionsbanor i skogen med olika längder.

vattenland

Sunne

Ca 35 km söder om Torsby(en timmas bilfärd från campingen) ligger Sunne. Här finner du Sunne Sommarland (www.sunnesommarland.se) med alltifrån fritt fall till barnvänlig pool. Ett måste för den äventyrlige badaren såväl som för barnfamiljen. I Sunnes närhet ligger Rottneros Park (www.rottnerospark.se) som är ett populärt utflyktsmål med sina vackra trädgårdar och äventyrsland för de lite mindre barnen. Söder om Sunne återfinns också Selma Lagerlöfs hem Mårbacka (www.marbacka.se) som ger guidade visningar och berättar om denna världskända författarinna.

IMG_4302

Älgpark

I Ekshärad, ca 30 minuters bilresa från campingen finns Värmlands enda älgpark. Guidade turer där du på nära håll kan se skogens konung. För aktuella öppettider: www.moose-world.com