Aktivitet och avkoppling

Kanot i Värmlands vildmark

Det är lätt att förstå varför så många väljer att paddla kanot i Värmland; naturen och miljöerna bjuder på enastående upplevelser som få andra ställen kan mäta sig med. På en paddeltur i Värmland kan det hända att du stöter på några vanligt förekommande vilda djur som bävrar och älgar. Det finns även björn, varg och lo i den Värmländska skogen, men de är svårare att få syn på. Eller varför inte ta med fiskespöt i kanoten? Har ni tur kanske ni får en abborre, gädda eller harr på kroken. 

Pia Ottosen 1

KANOT PÅ KLARÄLVEN

På Klarälven har det flottats timmer, gått roddtransporter från järnbruken i ena riktningen samt spannmål och andra förnödenheter i andra riktningen, ångbåtar som både bogserat pråmar och kört passagerare. Under 1800-talet var trafiken intensiv på Klarälven. Annat är det idag; enbart några enstaka små fiskebåtar med motor, timmerflottar som flyter med strömmen samt kanoter/kajaker och en och annan SUP.

IMG_2078

KANOT PÅ SVARTÄLVEN

På Svartälven paddlar ni på vårt östligaste paddelvatten. Älven slingrar sig genom milsvida skogarna i södra Dalarna, västra Västmanland och östra Värmland. På flera ställen finns spår av bergsbruket som präglade området sedan medeltiden.

2010-06-01-272-Version-2

KANOT I BERGSLAGEN

I Bergslagen paddlar ni mitt i ett område rikt på järnmalm. Redan på 1100-talet lärde man sig bryta malm ur berget och utvinna järn. Det finns många spår kvar av gruvor, smedjor, hyttor och kolningsgropar i området, även om inget av detta är aktivt idag.

IMG_0979

KANOT PÅ ROTTNAN

Rottnan slingar sig fram i det som kallas Finnskogen. Finska svedjebönder kom hit under 1500- och 1600-talet och bosatte sig. De brände ner skogen för att odla en speciell sorts råg och kunde på så sätt överleva. Lokalt ansågs skogen alldeles för oländig. Än idag finns finngårdar, finska ortnamn och traditionella maträtter kvar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

KANOT PÅ RÖJDÅN

Röjdån rinner fram i en vacker dalgång med Östmark i norr och Torsby i söder. Svedjefinnarna bodde i skogsområdena på höjderna och svenskarna bodde nere i den bördigare dalgången. På 1800-talet upptäcktes koppar i berggrunden väster om sjön Kläggen. Östmark var betydligt större än Torsby och till och med större än Karlstad i mitten på 1800-talet. 1865 hade man nästan 5600 invånare (idag knappt 900).

IMG_5546

NYFIKEN PÅ KANOT?

Vill ni se landskapet ur vattnets perspektiv? Har ni alltid drömt om att försöka paddla kanot? Vill ni vara bortkopplade en liten stund mitt i vardagen? Hyr en kanot och testa ett av våra förslag på vattendrag och rutt. Ni kan paddla fram och tillbaka eller välja att bli transporterade i ena riktningen.