Bäversafari på Klarälven

Upplev en sommarkväll på Klarälven med chans att få se naturens egen arkitekt. Bävern är ett fascinerande djur som kan fälla stora träd och bygga dammar.

 • nest_eco_leaf En spännande tur i lugn takt.
 • nest_eco_leaf Var en del av naturen när det skymmer.
 • nest_eco_leaf Lär dig mer om hur bävern lever.

Sommarkväll på Klarälven

Låt naturen visa sin magi. Upplev den svenska vildmarken på en kvällstur med bäversafari längs Klarälven. Ni är mitt i naturens centrum när skymningen sänker sig och samtidigt håller ni ögonen öppna för att om möjligt få syn på bävern.

IMG_3353
IMG_3382
natural-3048548_1920
2009-Björn Guido Heuser-Bäversafari-1
IMG_3391

Vad ingår i paketet?

emoji_people Guide
support Utrustning för bäversafari
coffee Kaffe/te/saft och korvgrillning under turen
directions_bus Hjälp med omtransport till ert fordon

Saker som ni behöver ta med

 • Kläder för eventuella kyliga kvällar.
 • Regnkläder.
 • Myggmedel och kikare kan vara bra att ha.

Ni kan också lägga till en övernattning på Klarälvens Camping, om ni vill slippa åka hem sent på kvällen.

 • Chans att få se bäver (men ingen garanti).
 • Du får lära dig hur bävern lever.
 • Korvgrillning och nykokt kaffe runt elden.

Hur går det till?

Samlingen

 • Samling sker kl. 18.00 (17.00 i Augusti) på Klarälvens Camping som ligger vid korsningen av väg E45/62 strax norr om byn Stöllet.
 • Vår guide har en genomgång och berättar om bävern.
 • Ni utrustas med paddlar och flytvästar.
 • Ni kör ert eget fordon till startplatsen en stycke norr om Klarälvens Camping.

Vid starten

 • Turen sker antingen i gummibåt (där ni sitter flera i samma båt) eller i kanot (där ni sitter två till tre personer per kanot).
 • Ni hjälps åt att lasta av och sjösätta båtar/kanoter.

Under turen

 • Ett stycke efter starten gör vi ett stopp och berättar lite mer om bävern samtidigt som ni har möjlighet att grilla korv och dricka nykokt kaffe. Vi väntar på att det ska skymma en aning.
 • Paddling i lugn takt tillbaka till Klarälvens Camping på spaning efter bäver.

Efter turen

 • Ni är tillbaka på Klarälvens Camping ca 23.30 (ca 22.30 i Augusti)
 • Ni hjälps åt att lyfta upp båtar eller kanoter.
 • Guiden kör chaufförerna tillbaka att hämta bilarna vid starten.

Priser och avgångar

Period: 4 juli – 8 augusti 2024
Startdagar: Torsdagar
Starttid och plats:
Juli: kl. 18.00 på Klarälvens Camping, ca 2 timmar norr om Karlstad. OBS! Det är viktigt att ni håller denna tid!
Augusti: kl 17.00 på Klarälvens Camping, ca 2 timmar norr om Karlstad. OBS! Det är viktigt att ni håller denna tid!

Bäversafari (pris per person SEK)VuxnaBarn 3-15 år
Grundutrustning980490
Med boende en natt i budgetstuga1150575
Sänglinne inkl. handduk i stugan180180
Slutstädning av stuga400/stuga
Avbeställningsskydd240120

Krav

Simkunnighet hos vuxen. Barn 15 år och yngre endast i sällskap med vuxen. Hundar eller andra husdjur är inte tillåtna på denna tur. Arrangemanget måste förbokas. I samband med bokningen kan ett avbeställningsskydd tecknas. Allt deltagande sker på eget ansvar. Läs våra bokningsvillkor i samband med bokning.

Vanliga frågor
Är det lämpligt att ha med små barn på bäversafari?

Bäversafari är en aktivitet som upplevs på kvällen. Bävrarna är mest aktiva under skymning/natt/gryning och för att chansen att få se bäver ska öka är vi ute när det börjar skymma och framåt. Vi har ingen nedre åldersgräns på barn, men du som vårdnadshavare känner barnet bäst om det orkar vara med under en aktivitet som tar ca sex timmar och vi inte är tillbaka förrän ca kl 23.30.

Får vi ta med hunden på bäversafari?

Att ta med hunden eller andra husdjur på bäversafari är ingen god idé. Den får stanna hemma denna gång.

Hur kommer vi till startplatsen för bäversafari?

Samlingen för bäversafari är alltid på Klarälvens Camping. Därifrån kör sedan var och en i eget fordon till startplatsen. Vår guide kör före och visar vägen. Ni parkerar vid startplatsen och efter avslutad tur får en chaufför från varje fordon transport tillbaka till sin bil.

Jag äter inte kött, men det står att det är korvgrillning.

I aktiviteten bäversafari ingår det ett stopp längs älven då vi gör upp eld, kokar kaffe/te och grillar korv. Äter man inte kött, ange det vid bokningen så blir det grillning av majskolv alt. vegetarisk korv istället. Saft finns också med om man inte dricker kaffe eller te.

Andra populära paket

20150722-DSC_6881

TIMMERFLOTTE 1 DYGN

Att bygga och åka på sin egen timmerflotte är ett äventyr oavsett om man bara är ute en kort eller lång tur. I denna upplevelse bygger ni er timmerflotte första dagen. Efter att antal timmar är ni klara och förtöjer flotten vid strandkanten. Nästa dag flyter ni iväg på den mäktiga Klarälven. Var beredda på en tur där naturen själv bjuder på vackra vyer och kanske överraskningar i form av bakvatten, sandbankar mm.

IMG_2950

TIMMERFLOTTE 2 NÄTTER

Första kvällen tältar ni på Klarälvens Camping och kanske passar på att hyra vår vedeldade bastu. Nästa morgon bygger ni er egen timmerflotte av stockar och rep. Ni flyter med iväg och slår läge längs vägen för att avsluta äventyret på tredje dagen.

Pia Ottosen 1

KANOT PÅ KLARÄLVEN

På Klarälven har det flottats timmer, gått roddtransporter från järnbruken i ena riktningen samt spannmål och andra förnödenheter i andra riktningen, ångbåtar som både bogserat pråmar och kört passagerare. Under 1800-talet var trafiken intensiv på Klarälven. Annat är det idag; enbart några enstaka små fiskebåtar med motor, timmerflottar som flyter med strömmen samt kanoter/kajaker och en och annan SUP.

2015-Jonathan-Steffens-Tf-pa-alven-Tf4Tf7-1

TIMMERFLOTTE 4 DYGN

Detta alternativ på 4 dygn är populärast, men turen är precis lika tuff som den längre expeditionen på en vecka. Det är verkligen ett oförglömligt äventyr, men det kommer också att vara en utmaning på flera plan. Det är fysiskt krävande att bygga flotten och kan även kräva att man får ta i ordentligt under själva färden om/när man stöter på sandbankar, stenar, bakvatten mm. under resans gång. I kontrast till detta finns det få saker som är mer avkopplande och rogivande än när flotten ljudlöst glider fram genom den mäktiga Klarälvdalen. Då har ni tid att ta in nuet.

Bävern

Bävern är ett däggdjur som lever mycket av sin tid i vattnet. Den är Sveriges största gnagare och kan bli hela 75 cm lång räknat utan sin platta svans. Bävern är väl anpassad till ett liv i vattnet med en tät päls som håller ute kyla och väta, den har simhud på tassarna bak och svansen liknar mer en fena till hjälp att ta sig fram, manövrera och varna andra bävrar vid fara. Det kanske mest fascinerande med bävern är att den med sina starka tänder kan fälla stora träd, men även att den kan konstruera avancerade hyddor och dammar.