Kanot på Svartälven

En underbar kombination av älv och sjö.

 • nest_eco_leaf Paddla genom glest bebyggda områden
 • nest_eco_leaf Fina lägerplatser på stränder och öar bjuder på lugna kvällar.
 • nest_eco_leaf Ni övernattar tre respektive sex nätter i tält.

6 dygn (ca 75 km) eller 3 dygn (ca 40 km)

Ett av våra absolut finaste kanotvatten, med start på gränsen till Dalarna i östra Värmland. En variationsrik tur med paddling på mestadels olika älvar, men även en del mindre sjöar. Med sina smala partier, omväxlande natur, fina lägerplatser och kombinationen av både älv och sjö är Svartälven en riktig pärla för varje kanotist.

FullSizeRender
IMG_3843
2010-06-01-249 - Version 2
IMG_1003
IMG_3051

Vad ingår i paketet?

camping Tre respektive sex nätter i eget tält
face Information om Svartälven, paddelteknik och allemansrätt
directions_bus Transport till och från paddelvattnet
local_parking Parkering av eget fordon
support Kanot Inkas 525 av märket Linder, paddel, packtunna, packsäck, flytväst, topografisk karta, kanotvagn, vattendunk, spade, svamp, rep, soppåsar, naturkort

Saker som ni behöver ta med

 • Tält, sovsäck och liggunderlag.
 • Mat för hela vistelsen och någon form av stormkök samt övrig utrustning som ni kan laga maten med.
 • Kläder som passar för växlande väder inklusive regnkläder och ett komplett ombyte. Extra skor eller stövlar.

Tält, sovsäck med liggunderlag, köksutrustning och/eller proviant kan ni lägga till vid bokningen.

 • Vi transporterar er till startplatsen för paddlingen och hämtar er från målet.
 • För de nödvändiga landtransporterna ingår en kanotvagn i grundutrustningen.
 • För barn kan kanoten förses med en extra sits.

Från starten rinner den lilla älven söderut genom en fantastisk natur och dels mycket smala avsnitt. Turen leder er också på den slingrande Tvärälven och genom ett antal sjöar. Det förekommer även ett flertal landtransporter under turen, men på alla sträckor utom en går det att rulla kanoten på kanotvagnen. Den längsta är ca 2 km. (3-dygnsturen har bara kortare lyft och alla går att göra med kanotvagn.)

Eftersom paddelturen startar på ett ställe och slutar på ett annat ställe erbjuder vi ett paket inklusive lokala transporter. Under turen parkerar ni ert fordon på samlingsplatsen i Gunnerud. Paddlar gör ni emellertid på egen hand. Upplev kanoting när den är som bäst!

Hur går det till?

Dag 1:  

 • Kl. 13.00-14.00 checkar ni in i Gunnerud.
 • Ni får den bokade utrustningen och all information ni behöver.
 • Ni transporteras till startplatsen och startar paddelturen.

Dag 2-4 respektive 2-7:

 • Ni paddlar på egen hand på Svartälven och angränsande sjöar.
 • Ni hittar själv lämpliga övernattningsplatser enligt allemannsrätten.

Dag 4 respektive 7:

 • Ni blir upphämtade och transporteras tillbaka till Gunnerud.
 • Ni lämnar tillbaka den hyrda utrustningen.
 • Ni reser hemåt eller mot nya äventyr.

Priser och avgångar

Period: 22 juni – 20 augusti 2024

Startdagar:
6 dygn: Lördagar
3 dygn: Tisdagar och lördagar

Starttid och plats: Kl. 13.00-14.00 i Gunnerud, ca 95 km norr om Karlstad.
OBS! Det är viktigt att ni håller denna tid!

Kanot på Svartälven (SEK/person)VuxnaBarn 3-15 år
6 dygn, Grundutrustning24201210
3 dygn, Grundutrustning20201010

Naturkort: Det har införts ett ”naturkort” i området som går till skötsel och underhåll av befintliga och nya lägerplatser längs turen. Ni som gäster har tillgång till dessa lägerplatser med vindskydd, eldstäder, ved och utedass. Kortet är inkluderat i grundutrustningen.
Grupper: Minst 14 personer, varav en person gratis. Vi förbehåller oss rätten att anvisa lägerplatser för grupper. Om ni är minst 4 vuxna, kan vi eventuellt också erbjuda andra dagar och tider för er paddeltur på Svartälven med start från maj till september.
Tillägg (SEK/person)6 dygn/vuxna6 dygn/barn 3 dygn/vuxna3 dygn/barn
Avbeställningsskydd240120240120
Köksutrustning420210360180
Proviant159011801290920
Sovsäck310310250250
Tält910/tält700/tält

OBS! Vid beställning av köksutrustning och/eller proviant, ska alla i samma bokning beställa detta. Minst 2 personer krävs för att få beställa köksutrustning respektive proviant.

Krav

Simkunnighet hos vuxen. Barn 15 år och yngre endast i sällskap med vuxen. Arrangemanget måste förbokas. I samband med bokningen kan ett avbeställningsskydd tecknas. Allt deltagande sker på eget ansvar. Läs våra bokningsvillkor i samband med bokning.

Vanliga frågor
Får vi ta med hunden?

Ni får gärna ta med er hund, men ni måste tänka på följande:

– Ni måste hålla hunden kopplad vid vår mötesplats och på byggplatsen (om ni bokat en timmerflottfärd). Det är också viktigt att ni alltid har hunden under uppsikt på färden eftersom ni är i ett område där det finns vilda djur.
– Gör ni en längre tur (3-7 dygn) ingår det lokal transport. Om det är någon annan person som åker med i samma transport som är allergisk mot hundar får ni vara beredda att själva transportera er hund.
– Vissa hundar är väldigt känsliga för mygg. Det är inte mycket ni kan göra, men det är oftast inget problem när man är ute i kanoten eller timmerflotten, men kan vara ett bekymmer när ni går in till land för övernattning.
– Vi har inte flytvästar för hundar. Ta med en egen sådan om er hund behöver det.
– Det kan bli långa dagar på älven om ni åker timmerflotte eller paddlar kanot när hunden måste vara still. Men om hunden tycker om att simma är det oftast inget större problem.

Kan vi dricka vattnet i älven/sjöarna?

Vattnet kan bara drickas om det kokas. Vattnet går alltså bra att använda till all matlagning, kaffe, te etc. På längre turer (3-7 dygn) skickar vi med färskvattendunkar som ni kan fylla upp innan ni ger er iväg.

Det går också bra att diska med älv- eller sjövattnet. Tänk på att ha med miljövänligt diskmedel!

Var är vår start-(samlings)plats?

Beroende på vilket paket ni har bokat förekommer olika startplatser som också kan kallas samlingsplats. OBS! Om ni söker Vildmark i Värmland på google, eller någon annan söktjänst kommer ni till vårt kontor i Torsby. Härifrån startar INGA turer! På de resedokument som finns för just den tur ni bokat framgår var ni startar turen. Det brukar finnas i slutet på resedokumentet.

Hur gör vi om vi vill fiska?

Det går fint att försöka fiska på alla våra olika turer, men ni måste ha fiskekort. Vi säljer fiskekort på startplatsen för alla turer utom kanotturer som startar i Torsby (Röjdån och Rottnan). Startar ni er kanotpaddling i Torsby så köper ni fiskekort på ”ifiske.se”. Sök efter Lekvattnets FVOF för Rottnan. Sök efter Velens FVOF för Röjdån.

Är det mycket mygg?

Mygg är det alltid. Hur mycket beror på hur torrt, varmt och blött det är/har varit. En kraftig vårflod med efterföljande värme ger mycket mygg. Det är dock väldigt sällan som det är myggor ute på älven. Det är framför allt i land och på kvällen myggen kommer fram. Myggmedel och täckande kläder är bästa skyddet. Myggen bär inte på någon smitta, vad vi hittills vet.

Går det att åka med tåg och buss till er?

Till de flesta paket kan ni åka med buss alt. tåg från Karlstad till våra startplatser. Allt beror på vilket paket ni bokat och vilken dag. Ska ni tex starta er kanotpaddling eller timmerflottfärd en lördag eller söndag i Gunnerud, så finns det ingen buss som går till Gunnerud på helgdagar. Men då kan vi hämta er vid busshållplatsen i Sjögränd (strax söder om Gunnerud). Ni måste meddela oss och vi gör det utan kostnad om ni kommer med den bussanslutning som är närmast starttiden för er bokade tur.

Sagt av våra gäster

Tak til alle på vildmarks centeret. Vi følte os sikre, selvom det var vores første kanotur i Sverige. En rigtig god oplevelse…
Kanot
Allt var så välorganiserat trevligt bemötande och proffsigt med inslag av humor
Kanot
Var beredd på 10 grader regn och mygg. Nu var det 27 grader och strålande sol
Kanot
Klarelven har enestående natur.
Kanot
Ensamheten och tystnaden
Kanot
Jag måste komma tillbaka till Klarälven.
Kanot
Super lækker natur. Roligt. Kvalitets tid i en kano sammen med sønnen min.
Kanot
Det var verkligen en upplevelse där man fick färdas på naturens villkor.
Kanot
Det var roligt!
Kanot

Andra populära paket

Zweden-Varmland-TimberRafting-BjornSnelders-17

TIMMERFLOTTE 7 DYGN

Timmerflottfärden passar er som gillar att vara ute i naturen. Ni som tycker det är spännande med en upplevelse som inte är helt tillrättalagd. Ni som gillar fysisk aktivitet. Ni genomför turen på egen hand, lägger själva upp era dagsetapper utifrån de förutsättningar som råder vid ert besök. Timmerflotten blir ert ”hem”. Ni lever med älvens rytm.

2015-Jonathan-Steffens-Tf-pa-alven-Tf4Tf7-1

TIMMERFLOTTE 4 DYGN

Detta alternativ på 4 dygn är populärast, men turen är precis lika tuff som den längre expeditionen på en vecka. Det är verkligen ett oförglömligt äventyr, men det kommer också att vara en utmaning på flera plan. Det är fysiskt krävande att bygga flotten och kan även kräva att man får ta i ordentligt under själva färden om/när man stöter på sandbankar, stenar, bakvatten mm. under resans gång. I kontrast till detta finns det få saker som är mer avkopplande och rogivande än när flotten ljudlöst glider fram genom den mäktiga Klarälvdalen. Då har ni tid att ta in nuet.

2010-06-01-272-Version-2

KANOT I BERGSLAGEN

I Bergslagen paddlar ni mitt i ett område rikt på järnmalm. Redan på 1100-talet lärde man sig bryta malm ur berget och utvinna järn. Det finns många spår kvar av gruvor, smedjor, hyttor och kolningsgropar i området, även om inget av detta är aktivt idag.

IMG_0979

KANOT PÅ ROTTNAN

Rottnan slingar sig fram i det som kallas Finnskogen. Finska svedjebönder kom hit under 1500- och 1600-talet och bosatte sig. De brände ner skogen för att odla en speciell sorts råg och kunde på så sätt överleva. Lokalt ansågs skogen alldeles för oländig. Än idag finns finngårdar, finska ortnamn och traditionella maträtter kvar.

SVERIGES NATUR – FANTASTISKA MÖJLIGHETER TILL NATURUPPLEVELSER

Sveriges alla skogar, sjöar, älvar och berg erbjuder enastående möjligheter till ett rikt och varierat friluftsliv. Landets geografiska utsträckning genom flera klimatzoner ger varje landsdel sin unika karaktär med varierande växt- och djurliv. Från de majestätiska fjällen och vidsträckta myrmarker i norr till de vackra landskapen i söder, finns det något för alla naturälskare att uppleva.