Timmerflotte 2 nätter

Har ni begränsat med tid? Vill ni testa utelivet med en kortare resa? I så fall är detta paket det bästa valet för er.

 • nest_eco_leaf Utnyttja första natten bekvämligheterna på en camping.
 • nest_eco_leaf Bege er för andra natten ut i naturen.
 • nest_eco_leaf Ni övernattar två nätter i tält.

En oförglömlig resa

Även om detta äventyr är relativt kort, så är det inte utan utmaningar och upplevelser. Denna oförglömliga resa passar perfekt för er som vill testa på ett äventyr i naturen, eller har begränsat med tid.

20150722-DSC_6881
IMG_2919
Vildmark Värmland - Klarälvens CampingFoto: Tommy Pedersen070-3046086
1600x630-bildspel-webb-bild-3
2018-Tommy-Pedersen-Mat-ute

Vad ingår i paketet?

camping Två nätter i tält, varav en natt på Klarälvens Camping
face Information om turen
emoji_people Instruktör under byggtiden
support Grundutrustning
directions_bus Hjälp med omtransport av fordon till slutmålet av timmerflottfärden
local_parking Parkering av fordon

Saker som ni behöver ta med

 • Sovsäck och liggunderlag (går att hyra som tillägg).
 • Mat för hela vistelsen och någon form av stormkök om ni vill laga varm mat på flotten/längs älven. (Första natten bor ni i tält på camping med tillgång till gästkök).
 • Kläder som passar för växlande väder inklusive regnkläder och ett komplett ombyte. Sandaler eller skor att ha när ni bygger flotten (som det inte gör något om de blir blöta). Handskar som skyddar händerna vid bygget.
 • Hyr ni en stuga första natten tar ni med egna lakan och städar stugan själva, om ni inte hyr till detta enligt tillägg.

Grundutrustningen innehåller: timmer, rep, flytvästar, paddlar, stakstör, karta, livboj, vattentät tunna med tält, soppåsar, toalettspade. Dessutom är en instruktör med under byggtiden och hjälper till med omtransport av ert fordon till slutmålet.

OBS! Inga hundar eller andra husdjur är välkomna i våra tält, utan då får ni ha med ert eget. Har ni med eget tält, får ni utan kostnad med en kanot under er timmerflottfärd i stället. Var vänlig och ange detta vid bokningen.

Att just bygga sin ”egen timmerflotte” är en mycket stor del av upplevelsen på Klarälven.

 • Testa livet som flottare.
 • Kan kombineras med stugboende.
 • Ta med eget tält och få en kanot under timmerflottfärden.

Ni bygger er egen flotte av stockar och rep. Med hjälp av strömmen flyter ni fram på den mäktiga Klarälven. Var beredda på en tur där naturen själv bjuder på vackra vyer och kanske överraskningar i form av bakvatten och sandbankar mm.

Ni kombinerar utelivet med övernattning i tält. På så sätt kan ni i lugn och ro landa hos oss och nyttja möjligheterna en campingplats ger. Även efter bygget av timmerflotten har ni gott om tid för att packa ihop och starta färden på älven.

Första kvällen kan ni passa på att hyra vår vedeldade bastu som ligger precis vid Klarälven eller på vår lekplats med hoppkudde bli av med för mycket energi. I campingens närområde finns även fina vandringsleder, t ex i naturreservatet Fänstjärnskogen eller längs med ån Femtån.

Hur går det till?

Dag 1:
 • Kl. 15.00-20.00 incheckning på Klarälvens Camping. Ni får ert tält och gör den första övernattning i tält på Klarälvens Camping.
 • Har ni hyrt stuga i tillägg, så får ni tillgång till denna.
Dag 2:
 • Kl. 9.00 samling vid älven för information och bygge av timmerflotte under handledning av vår instruktör.
 • Omtransport av er bil till slutmålet.
 • Ni startar er färd med timmerflotten och går iland längs älven för övernattning i tält.
Dag 3:
 • Ni fortsätter er färd på älven och flyter till slutmålet i Björkebo där ni river flotten och lämnar tillbaka utrustningen.

Priser och avgångar

Period: 4 juni – 6 september 2024

Startdagar:  
Tisdagar (4/6-27/8)
Torsdagar (20/6-17/8)
Fredagar (7/6-6/9)
Lördagar (20/6-17/8)

Startplats/tid: Klarälvens Camping, ca 140 km norr om Karlstad före kl. 20.00, angivna startdagar enligt ovan.
OBS! Det är viktigt att ni håller denna tid!

Timmerflotte 2 nätter (SEK/person)VuxnaBarn 3-15 år
Grundutrustning23801190
Tillägg (SEK/person)VuxnaBarn 3-15 år
Avbeställningsskydd240120
Sovsäck250250
Kanot under timmerflottfärden490/kanot
Budgetstuga, 1:a natten (i stället för tält)230115

OBS! Inga hundar eller andra husdjur är välkomna i våra tält, utan då får ni ha med ert eget. Har ni med eget tält, får ni utan kostnad med en kanot under er timmerflottfärd istället. Var vänlig och ange detta vid bokningen.

Krav

Minst 2 personer/timmerflotte, som är minst 18 år eller äldre. Simkunnighet hos vuxna. Arrangemanget måste förbokas. I samband med bokningen kan ett avbeställningsskydd tecknas. Allt deltagande sker på eget ansvar. Läs våra bokningsvillkor i samband med bokning.

Vanliga frågor
Får vi ta med hunden?

Ni får gärna ta med er hund, men ni måste tänka på följande:

– Ni måste hålla hunden kopplad vid vår mötesplats och på byggplatsen (om ni bokat en timmerflottfärd). Det är också viktigt att ni alltid har hunden under uppsikt på färden eftersom ni är i ett område där det finns vilda djur.
– Gör ni en längre tur (3-7 dygn) ingår det lokal transport. Om det är någon annan person som åker med i samma transport som är allergisk mot hundar får ni vara beredda att själva transportera er hund.
– Vissa hundar är väldigt känsliga för mygg. Det är inte mycket ni kan göra, men det är oftast inget problem när man är ute i kanoten eller timmerflotten, men kan vara ett bekymmer när ni går in till land för övernattning.
– Vi har inte flytvästar för hundar. Ta med en egen sådan om er hund behöver det.
– Det kan bli långa dagar på älven om ni åker timmerflotte eller paddlar kanot när hunden måste vara still. Men om hunden tycker om att simma är det oftast inget större problem.

Kan vi dricka vattnet i älven/sjöarna?

Vattnet kan bara drickas om det kokas. Vattnet går alltså bra att använda till all matlagning, kaffe, te etc. På längre turer (3-7 dygn) skickar vi med färskvattendunkar som ni kan fylla upp innan ni ger er iväg.

Det går också bra att diska med älv- eller sjövattnet. Tänk på att ha med miljövänligt diskmedel!

Var är vår start-(samlings)plats?

Beroende på vilket paket ni har bokat förekommer olika startplatser som också kan kallas samlingsplats. OBS! Om ni söker Vildmark i Värmland på google, eller någon annan söktjänst kommer ni till vårt kontor i Torsby. Härifrån startar INGA turer! På de resedokument som finns för just den tur ni bokat framgår var ni startar turen. Det brukar finnas i slutet på resedokumentet.

Hur gör vi om vi vill fiska?

Det går fint att försöka fiska på alla våra olika turer, men ni måste ha fiskekort. Vi säljer fiskekort på startplatsen för alla turer utom kanotturer som startar i Torsby (Röjdån och Rottnan). Startar ni er kanotpaddling i Torsby så köper ni fiskekort på ”ifiske.se”. Sök efter Lekvattnets FVOF för Rottnan. Sök efter Velens FVOF för Röjdån.

Är det mycket mygg?

Mygg är det alltid. Hur mycket beror på hur torrt, varmt och blött det är/har varit. En kraftig vårflod med efterföljande värme ger mycket mygg. Det är dock väldigt sällan som det är myggor ute på älven. Det är framför allt i land och på kvällen myggen kommer fram. Myggmedel och täckande kläder är bästa skyddet. Myggen bär inte på någon smitta, vad vi hittills vet.

Går det att åka med tåg och buss till er?

Till de flesta paket kan ni åka med buss alt. tåg från Karlstad till våra startplatser. Allt beror på vilket paket ni bokat och vilken dag. Ska ni tex starta er kanotpaddling eller timmerflottfärd en lördag eller söndag i Gunnerud, så finns det ingen buss som går till Gunnerud på helgdagar. Men då kan vi hämta er vid busshållplatsen i Sjögränd (strax söder om Gunnerud). Ni måste meddela oss och vi gör det utan kostnad om ni kommer med den bussanslutning som är närmast starttiden för er bokade tur.

Sagt av våra gäster

Flottfärden är fysisk, avkopplande och samarbetsprövande.
Timmerflotte
Bygga var oväntat intressant utifrån familjeperspektiv. Vi fick göra nått nytt ihop, det gick så bra att samarbeta och detta gick lätt. Det stärkte oss som par och familj!
Timmerflotte
Välorganiserat, kunnig personal och vacker natur. Var riktigt trött efter två dagar, men gör gärna om det!
Timmerflotte
Det var hjernedødt hårdt at bygge tømmerflåden med 4 børn om benene. Med 6 tons tømmer der skulle slæbes 60m. Men vi fik os en oplevelse for livet.
Timmerflotte
Fantastisk upplevelse för vänner, kollegor eller familjer. Utmärkt personal, material och campingplatser.
Timmerflotte
Kommer helt sikkert igen med nogle som er bedre forberedt.
Timmerflotte
Det hade varit lite bra med lite mer tips om landstigningen och bästa taktik just vid Gunnerud.
Timmerflotte
Fantastiskt sätt att bevara traditioner.
Timmerflotte
Att få bygga sin egen farkost och sen färdas på den flera dagar var ju en otrolig upplevelse. Det känns som något alla människor skulle må väl av att få uppleva.
Timmerflotte

Andra populära paket

20150722-DSC_6881

TIMMERFLOTTE 1 DYGN

Att bygga och åka på sin egen timmerflotte är ett äventyr oavsett om man bara är ute en kort eller lång tur. I denna upplevelse bygger ni er timmerflotte första dagen. Efter att antal timmar är ni klara och förtöjer flotten vid strandkanten. Nästa dag flyter ni iväg på den mäktiga Klarälven. Var beredda på en tur där naturen själv bjuder på vackra vyer och kanske överraskningar i form av bakvatten, sandbankar mm.

2015-Jonathan-Steffens-Tf-pa-alven-Tf4Tf7-1

TIMMERFLOTTE 4 DYGN

Detta alternativ på 4 dygn är populärast, men turen är precis lika tuff som den längre expeditionen på en vecka. Det är verkligen ett oförglömligt äventyr, men det kommer också att vara en utmaning på flera plan. Det är fysiskt krävande att bygga flotten och kan även kräva att man får ta i ordentligt under själva färden om/när man stöter på sandbankar, stenar, bakvatten mm. under resans gång. I kontrast till detta finns det få saker som är mer avkopplande och rogivande än när flotten ljudlöst glider fram genom den mäktiga Klarälvdalen. Då har ni tid att ta in nuet.

Pia Ottosen 1

KANOT PÅ KLARÄLVEN

På Klarälven har det flottats timmer, gått roddtransporter från järnbruken i ena riktningen samt spannmål och andra förnödenheter i andra riktningen, ångbåtar som både bogserat pråmar och kört passagerare. Under 1800-talet var trafiken intensiv på Klarälven. Annat är det idag; enbart några enstaka små fiskebåtar med motor, timmerflottar som flyter med strömmen samt kanoter/kajaker och en och annan SUP.

IMG_0979

KANOT PÅ ROTTNAN

Rottnan slingar sig fram i det som kallas Finnskogen. Finska svedjebönder kom hit under 1500- och 1600-talet och bosatte sig. De brände ner skogen för att odla en speciell sorts råg och kunde på så sätt överleva. Lokalt ansågs skogen alldeles för oländig. Än idag finns finngårdar, finska ortnamn och traditionella maträtter kvar.

UPPLEV VILDMARKEN I VÄRMLAND

Få platser kan erbjuda lika bra förutsättningar till upplevelser i naturen som Värmland. Detta skogslän där trolska tjärnar, den mäktiga Klarälven, slingrande skogsälvar, blånande berg och Vänern med dess skärgård bildar ett Sverige i miniatyr. Här är det nära till oförglömliga upplevelser i naturen där timmerflottfärd på Klarälven är något alldeles speciellt. Välkommen att uppleva vildmarken i Värmland!

Naturreservatet Fänstjärnsskogen ligger ca 8 km från Klarälvens Camping. Ett naturreservat som räknas som ett av de mest värdefulla naturskogsområdena i hela Mellansverige. Här kan ni upptäcka spår av skogsbränder som ägde rum för mer än 200 år sedan eller beundra den 600 år gamla tallen. Här kan du göra en ca 4 km lång vandring på väl markerad led. Fråga oss i receptionen på Klarälvens Camping efter karta.

Femtån är ett biflöde som rinner ca 15 km norr om campingen in i Klarälven. Här möter du en dramatisk natur och forsande vattenfall där älven har skurit sig ner i berget och bildat en lång ravin. En vandringsled med start vid Femtåfallet leder upp- och nedströms ravinen på var sin sida av älven förbunden med två broar. Vandringen är ca 10 km lång. Om temperaturen medger är det spännande att bada i den lilla naturliga poolen som uppstått vid vattenfallets slut. Glöm inte att ta med ett litet kärl att samla blåbären i!