Natura 2000
Alla våra timmerflottfärder och vissa av våra kanotturer äger rum i ett område som omfattas av Natura 2000, ett EU-omfattande nätverk av skyddade områden med syftet att bevara unika naturtyper. Ansvar för skötsel och skydd av dessa områden ligger hos varje medlemsland.
Utöver Klarälven berör våra timmerflott- och kanotturer ytterligare två Natura 2000-områden som ligger i direkt anslutning till älven.
Källor för informationen kring Natura 2000-områden i norra Värmland: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen Värmland

Klarälven, övre delen
Klarälvens övre lopp är både nationellt och internationellt känt för sitt unika bundna meanderlopp. Området har en särpräglad flora och fauna mycket tack vare älvens meandringar, den rika variationen av naturtyper och de klimatiska förhållandena. Natura 2000-området omfattar Klarälven mellan kraftstationen norr om Höljes och kraftstationen i Edebäck, totalt en yta på drygt 2000 ha. Älvens karaktär förändras på denna sträcka. Norra delen präglas av branta stränder, skogen går ofta ner till vattnet och älvbotten består av grövre sand och grus. Ju längre söderut man färdas, desto mer öppnar dalen upp sig med mindre lutning och lugnare vattenflöde. Älvens botten övergår till finare material och består mest av sand och mo.
Marken på ömse sidor Klarälven var ännu vid slutet av andra världskriget i det närmaste helt öppen och uppodlad. De lättarbetade sandjordarna odlades tidigt och har lång tradition av kontinuerlig hävd. God vattenkvalitet är avgörande för många av Klarälvens typiska arter. Det relativt näringsfattiga och klara vattnet i kombination med stark skiftande vattennivåer skapar en variation av strandmiljöer med hög biologisk mångfald.
Särskild högt värde har förekomsten av lax, utter samt den rödlistade vattenväxten ävjepilört.
Knappnäs
Natura 2000-området Knappnäs ligger ungefär en kilometer nordväst om Likenäs och är ca 20 ha stort. Det är en del av naturreservatet med samma namn. Själva Knappnäset bildades troligen genom ett älvgenombrott för 300-500 år sedan och begränsas av en korvsjö efter en gammal älvslinga. Delar av området översvämmas årligen och det bildas ansamlingar av sediment på näsets södra sida. Variationerna i vattenståndet ger upphov till strandängar och en lövdominerad skog med hög artrikedom. De fuktiga lövskogarna av gråal, hägg och olika salix-arter med rik tillgång på äldre träd och död ved, ger förutsättning för en speciell fauna och flora. Sedimenten som samlas på näset ger tillgång till miljöer som är viktiga för insekter som kräver fria sandytor samt för arter med låg förmåga att konkurrera.
På norra delen av näset finns en rastplats med utedass och eldstad. Där börjar även en vandringsled genom naturreservatet. I hela området är det förbjudet att
- samla in ryggradslösa djur,
- samla in mossor, lavar och vedsvampar,
- skada eller ta bort träd och buskar samt död ved såsom liggande och stående torrträd samt torra grenar,
- framföra fordon,
- göra upp eld på annan än särskilt iordningställd plats som är markerad med skylt.
Ginbergsängen
Mellan Ekshärad och Bergsäng, norr om Öjenäs, ligger näset Ginbergsängen. Det Natura-2000-området är en del av Naturreservatet Ginbergsängen. Det har tidigare varit en bysamfällighet men lövskogen har återtagit näset och sakta kommer insekter, fåglar och växter som hör hemma i al-sumpskogen tillbaka. Utmed älvstranden övergår alskogen i täta videbestånd, där även de sällsynta arterna daggvide och mandelpilen trivs. Båda har en stor del av sin svenska förekomst längs Klarälven.
Ginbergsängen hyser en mycket speciell skalbaggsfauna med sällsynta jordlöpararter som strandsandjägare, silverlöpare samt brokstrandlöpare. Dessa är knutna till sandiga älvstränder och de två senare har sin huvudsakliga förekomst i Sverige längs Klarälven. Inom Ginbergsängen har även konstaterats ett stort antal arter av vedlevande skalbaggar och andra insekter i lövskogen, som erbjuder gott om lämpliga livsmiljöer i form av döda och döende träd samt soliga gläntor med gott om örter.
Inom reservatet får det inte plockas örter, mossor, lavar eller svampar, eller samlas insekter.