IMG_4028

Konsten att bygga en flotte av stockar och rep

Att bygga en flotte går att göra på många olika sätt och för olika ändamål. Oavsett vilket ger det utrymme för kreativitet och något som är roligt att göra tillsammans.

PICT0084_

Frigolit, tunnor, brädor – eller timmer?

Det går att bygga flotte i en mängd olika material och tekniker. Det går att bygga av tunnor eller någon annan typ av flytelement och brädor. Man kan bygga en risflottte av slanor och exempelvis granris och en presenning. För enkel lek i en liten sjö krävs det kanske inte så mycket, men för ett större äventyr eller färd på strömmande vatten krävs det rejälare doningar. Hos Vildmark i Värmland bygger du en riktig flotte av stockar och rep för färd på den mäktiga Klarälven.

Vildmark Värmland - Klarälvens CampingFoto: Tommy Pedersen070-3046086

Hur gör man, är det svårt eller enkelt?

Att bygga en timmerflotte som ska hålla för en färd under en eller flera dagar – upp till en vecka – på Klarälven, kräver en stabil konstruktion som tål stötar och håller ihop på ett säkert sätt. Vi använder torkat och barkat grantimmer i olika dimensioner och flotten byggs i tre lager med stockar. För att bygga en timmerflotte som mäter 3×6 meter går det åt ca 400 meter rep.

Att lära sig tekniken för hur flotten ska surras på bästa sätt kan se komplicerat ut vid första ögonkastet, men efter utbildning och med hjälp av instruktörer under bygget är det något som alla klarar av. Att bygga en timmerflotte är egentligen inte så svårt, men det är ett tungt fysiskt arbete. Stockarna som ska användas ligger i högar på strandkanten. Därifrån ska de bäras, men i möjligaste mån rullas för att spara krafter, ner i vattnet. Själva surrningen och bygget av flotten sker i vattnet eftersom den blir för tung för att lyfta i om man skulle bygga den på land. Även om det är en fysisk utmaning handlar att bygga flotte väldigt mycket om att samarbeta och hjälpas åt. Alla har en uppgift att fylla och alla kan bygga timmerflotte.