BjornSnelders:2022:Flotte-i-land:2

Din guide till längre timmerflottfärder

Så här går våra längre timmerflottfärder till
Oavsett om ni är en familj, en skolklass eller ett kompisgäng är timmerflottfärd en unik upplevelse. Är ni dessutom tilltalade av natur och äventyr lovar vi er minnen för livet. Här berättar vi lite mer specifikt om våra turer på 4- eller 7 dygn, men vi erbjuder även kortare turer med lite annat upplägg.

Vildmark-12

Rätt utrustning för färden

Vi förser er med grundutrustning och information om äventyret ni bokat. Utöver grundutrustningen som även inkluderar en kanot eller kajak, kan ni hyra till köksutrustning, tält och sovsäckar.  Ni kan också lägga till mat, som vi i så fall beställer från de lokala mataffärerna. (Råvaror som ni själva tillreder) Ni övernattar i egna eller hyrda tält i Gunnerud. Lägerplatsen är enkel med varmvatten för disk, dricksvatten, utedass och bad i älven. Den första natten i Gunnerud är en del av äventyret – och förbereder er inför kommande nätter i tält. Har ni hyrt tält av oss är det skönt att ha satt upp det och bott i det en natt innan ni påbörjar er egen resa nedför älven. Det är också ett bra tillfälle att se till att ni har all utrustning på plats och att den fungerar.

540B1629

Herre i sitt eget hus

Att åka på den timmerflotten man själv har byggt ger en extra stark upplevelse. Våra erfarna instruktörer är med under hela tiden ni bygger er flotte och ser till att allt fungerar och att ni får byggt en säker timmerflotte. Det är alltså INTE vi som bygger er flotte utan det är ni själva, därför är det viktigt att ni är minst två vuxna. Det krävs en hel del samarbete och kraft för att få ihop ert flytande hem och ni kommer kanske att drömma om knopar och rep, men ack så stolta ni kommer att bli!

IMG_4154

Äntligen på älven – tid för gemenskap

Vistelsen på timmerflotten ger utrymme för diskussioner och samvaro som ofta inte hinns med i vardagen. Men förutom att bara njuta av de vackra omgivningarna, var beredd på både lugna och intensiva perioder ombord. Under vattenytan finns det gott om sand och emellanåt stenar som man kanske inte ser förrän man sitter fast…

DSCF2531

Tom Sawyer, här kommer vi!

Mellan varven händer saker som engagerar hela besättningen. Det kan vara bakvatten, en fisk som nappar eller något annat spännande längs älven.

_L2_1162

Strandhugg

Det finns många anledningar att stanna längs älven. En glass, en sevärdhet eller en vandring i vackra omgivningar är några förslag. Det är emellertid inte säkert att man hinner med så många utflykter, utan fyller dagarna med att färdas på flotten. Mycket kommer an på vattennivån när just ni åker och därmed vilken hastighet ni färdas i.

540B2419

Den godaste maten är den som lagas utomhus

Många av våra gäster nämner särskilt matlagning utomhus som något alldeles extra. På våra längre timmerflottfärder kan ni köpa till ett proviantpaket med råvaror för hela turen som ni lagar till själva. Ni kan också ta med egen mat eller köpa/komplettera i någon av de lokala matbutiker ni passerar längs färden. Ni lagar maten på stormkök (vilket ingår i den kompletta köksutrustning ni kan hyra av oss) och det går att få till fantastiskt goda rätter med relativt enkla medel. Den bästa kryddan av allt kanske är just den att laga till maten utomhus.

540B3071

Övernattning med ljusa kvällar

Vi rekommenderar övernattning i tält på land, men det går också att övernatta ombord på en väl förtöjd timmerflotte. De ljusa sommarkvällarna i Sverige bidrar till stämningen. Tänk på att övernattning måste ske enligt allemansrätten så ni inte stör någon annan eller slår upp ert läger på en olämplig plats.

IMG_9136

Djur och natur längs Klarälven

Klarälven bjuder på ett rikt naturliv och hela sträckan för timmerflottfärden är ett så kallat Natura 2000-område, vilket markerar speciellt värdefulla naturområden. Bävern har sina hyddor och bohålor längs långa sträckor av älven och har man tur kan man stöta på älg och rådjur som söker sig till vattnet för att dricka. Det finns även gott om sjöfågel och högt i skyn kan man få se en ormvråk eller någon annan rovfågel segla fram.

Vildmark Varmland 16

Demontering av flotten

Vid ankomst till slutstationen river ni timmerflotten enligt våra instruktioner. Eftersom ni byggt den med specialöglor/knopar som ni fått lära er av oss, så är denna process relativt snabb och enkel. Slutstationen ligger direkt vid bilparkeringen.

IMG_2535

Miljövänligt, tryggt och säkert

Vildmark i Värmland är ekoturismmärkt och kvalitetssäkrat enligt Tour Quality. Under hela resan har ni möjlighet att kontakta oss för support mellan 07.00-22.00. Vi har mer än 40 års erfarenhet av att utveckla och förfina upplevelsen för er.