Timmerflotte 7 dygn

Upplev vår längsta paket och färdas i en vecka nerför Klarälven i Värmland.
Det blir ett äventyr och en upplevelse som ni aldrig kommer att glömma!

 • nest_eco_leaf Gör timmerflotten till ert hem.
 • nest_eco_leaf Låt naturen bestämma tempo och rytm.
 • nest_eco_leaf Ni övernattar sju nätter i naturen.

Den oförglömliga expeditionen

Veckoturen är det äldsta av alla Vildmark i Värmlands paket och den första turen genomfördes redan 1980. Beroende på vattennivån åker ni mellan 50 och 100 kilometer på älven och ser hur älvlandskapet sakta förändras. I den norra delen är dalgången trängre och bergen ligger närmre, i den södra delen blir dalgången bredare och bergen försvinner lite längre bort. 

IMG_3847
SW Tf2 kopiera
540B1613
IMG_4472
Zweden-Värmland-TimberRafting-BjornSnelders-35
DCIM100GOPROG0016197.

Vad ingår i paketet?

camping 7 nätter utomhus
face Information om turen
emoji_people Instruktör vid start och på byggplatsen
support Grundutrustning
directions_bus Lokal transport
local_parking Parkering för fordon

Saker som ni behöver ta med

 • Tält, sovsäck och liggunderlag.
 • Mat för hela vistelsen och någon form av stormkök samt övrig utrustning som ni kan laga maten med.
 • Kläder som passar för växlande väder inklusive regnkläder och ett komplett ombyte.
 • Handskar samt sandaler som tål vatten eller gamla gympaskor för bygget av timmerflotten.

OBS!
Tält, sovsäck med liggunderlag, köksutrustning samt proviant kan ni också hyra/köpa till vid bokningen.

Grundutrustningen innehåller: Timmer, rep, paddlar, förvaringslåda, störar, flytvästar, livboj, presenning, plåt för spritkök, förbandslåda, hink, sopsäckar, toalettpapper, toalettspade, färskvattendunkar, topografisk karta, kanot (kan vara en candensare eller sit-on-top kajak), byggintroduktion i Gunnerud, instruktör på byggplatsen, information om turen både innan ankomst och i Gunnerud.

När timmerflotten är färdigbyggd så blir ytterligare lådor (replådorna) tomma som ni kan använda för er utrustning.

Transporten av er och all er utrustning (dock ej stora egna föremål som kanoter/kajaker, cyklar mm) från Gunnerud till byggplatsen ingår. Under tiden som ni är ute och åker timmerflotte, kan ni som kommer med egen bil ha denna parkerad utan kostnad vid slutmålet.

Att just bygga sin “egen timmerflotte” är en mycket stor del av upplevelsen på Klarälven.

 • Möt nya utmaningar tillsammans.
 • Lev fullt ut i nuet.
 • Var redo för fysisk ansträngning.

Timmerflottfärden passar er som gillar att vara ute i naturen. Ni som tycker det är spännande med en upplevelse som inte är helt tillrättalagd. Ni som gillar fysisk aktivitet. Det är framför allt vattennivån i älven som skapar olika förutsättningar, men även väder och vind spelar roll. Det är alltid lugnt strömmande vatten som flyter ca 1 – 3 km/h, men även i de lugnaste vatten lurar äventyr. Det kan vara stenar, sandbankar, bakvatten, träd mm. Ett stort äventyr är givetvis att bygga timmerflotten, men också att få den nästan två ton tunga timmerflotten ur strömmen när ni vill slå läger för natten. Här har ni god hjälp av kanoten/kajaken som ingår i grundutrustningen. Ni genomför turen på egen hand. Ni lägger själva upp era dagsetapper utifrån de förutsättningar som råder vid ert besök.

Hur går det till?

Dag 1:  

 • Kl. 15.30-17.00 checkar ni in i Gunnerud.
 • Ni får den bokade utrustningen.
 • Ni får information om Klarälven, byggtekniken och allemansrätten.
 • Ni övernattar i tält i Gunnerud.

Dag 2:

 • Ni transporteras till byggplatsen.
 • Ni bygger er egen timmerflotte.
 • Ni ger er iväg med timmerflotten eller övernattar i tält direkt på plats.

Dag 2-8:

 • Ni flyter nedströms Klarälven med timmerflotten.
 • Ni hittar själv lämpliga övernattningsplatser enligt allemansrätten.

Dag 8:

 • Senast kl. 17.00 är ni vid flottfärdens slutstation.
 • Ni river timmerflotten.
 • Ni lämnar tillbaka den hyrda utrustningen.
 • Ni påbörjar resan hemåt eller mot nya äventyr.

Priser och avgångar

Period: 5 juni – 28 augusti 2024

Startdagar: 
Måndagar, onsdagar, söndagar
Fredagar (5/7-9/8)

Starttid och plats: Kl. 15.30-17.00 i Gunnerud, ca 95 km norr om Karlstad.
OBS! Det är viktigt att ni håller denna tid!

Timmerflottfärd 7 dygn (SEK/person)VuxnaBarn 3-15 årGrupper
Grundutrustning (Start: 5/6-12/7 + 14/8-28/8)561028053820
Grundutrustning (Start: 14/7 -12/8)591029554120

Grupper: Gruppriset gäller om ni är minst 10 personer som bokar tillsammans. Priset gäller per person oavsett ålder. Ni beräknas vara 5-6 personer per timmerflotte, varav minst två vuxna. Är ni 20 personer eller fler, gäller priset SEK 3550/person. Speciella gruppresevillkor gäller.
Tillägg (SEK/person)VuxnaBarn 3-15 årGrupper
Avbeställningsskydd240120120
Köksutrustning410210400
Proviant164012101470
Sovsäck310310310
Tält910 /tält

OBS! Vid beställning av köksutrustning och/eller proviant, ska alla personer på samma timmerflotte beställa detta. 

Krav

Minst 2 personer 18 år eller äldre per timmerflotte. Simkunnighet hos vuxna. Arrangemanget måste förbokas. I samband med bokningen kan ett avbeställningsskydd tecknas. Allt deltagande sker på eget ansvar. Läs våra bokningsvillkor i samband med bokning.

Vanliga frågor
Får vi ta med hunden?

Ni får gärna ta med er hund, men ni måste tänka på följande:

– Ni måste hålla hunden kopplad vid vår mötesplats och på byggplatsen (om ni bokat en timmerflottfärd). Det är också viktigt att ni alltid har hunden under uppsikt på färden eftersom ni är i ett område där det finns vilda djur.
– Gör ni en längre tur (3-7 dygn) ingår det lokal transport. Om det är någon annan person som åker med i samma transport som är allergisk mot hundar får ni vara beredda att själva transportera er hund.
– Vissa hundar är väldigt känsliga för mygg. Det är inte mycket ni kan göra, men det är oftast inget problem när man är ute i kanoten eller timmerflotten, men kan vara ett bekymmer när ni går in till land för övernattning.
– Vi har inte flytvästar för hundar. Ta med en egen sådan om er hund behöver det.
– Det kan bli långa dagar på älven om ni åker timmerflotte eller paddlar kanot när hunden måste vara still. Men om hunden tycker om att simma är det oftast inget större problem.

Kan vi dricka vattnet i älven/sjöarna?

Vattnet kan bara drickas om det kokas. Vattnet går alltså bra att använda till all matlagning, kaffe, te etc. På längre turer (3-7 dygn) skickar vi med färskvattendunkar som ni kan fylla upp innan ni ger er iväg.

Det går också bra att diska med älv- eller sjövattnet. Tänk på att ha med miljövänligt diskmedel!

Var är vår start-(samlings)plats?

Beroende på vilket paket ni har bokat förekommer olika startplatser som också kan kallas samlingsplats. OBS! Om ni söker Vildmark i Värmland på google, eller någon annan söktjänst kommer ni till vårt kontor i Torsby. Härifrån startar INGA turer! På de resedokument som finns för just den tur ni bokat framgår var ni startar turen. Det brukar finnas i slutet på resedokumentet.

Hur gör vi om vi vill fiska?

Det går fint att försöka fiska på alla våra olika turer, men ni måste ha fiskekort. Vi säljer fiskekort på startplatsen för alla turer utom kanotturer som startar i Torsby (Röjdån och Rottnan). Startar ni er kanotpaddling i Torsby så köper ni fiskekort på ”ifiske.se”. Sök efter Lekvattnets FVOF för Rottnan. Sök efter Velens FVOF för Röjdån.

Går det att åka med tåg och buss till er?

Till de flesta paket kan ni åka med buss alt. tåg från Karlstad till våra startplatser. Allt beror på vilket paket ni bokat och vilken dag. Ska ni tex starta er kanotpaddling eller timmerflottfärd en lördag eller söndag i Gunnerud, så finns det ingen buss som går till Gunnerud på helgdagar. Men då kan vi hämta er vid busshållplatsen i Sjögränd (strax söder om Gunnerud). Ni måste meddela oss och vi gör det utan kostnad om ni kommer med den bussanslutning som är närmast starttiden för er bokade tur.

Är det mycket mygg?

Mygg är det alltid. Hur mycket beror på hur torrt, varmt och blött det är/har varit. En kraftig vårflod med efterföljande värme ger mycket mygg. Det är dock väldigt sällan som det är myggor ute på älven. Det är framför allt i land och på kvällen myggen kommer fram. Myggmedel och täckande kläder är bästa skyddet. Myggen bär inte på någon smitta, vad vi hittills vet.

Sagt av våra gäster

Bygga var oväntat intressant utifrån familjeperspektiv. Vi fick göra nått nytt ihop, det gick så bra att samarbeta och detta gick lätt. Det stärkte oss som par och familj!
Timmerflotte
Att få bygga sin egen farkost och sen färdas på den flera dagar var ju en otrolig upplevelse. Det känns som något alla människor skulle må väl av att få uppleva.
Timmerflotte
Välorganiserat, kunnig personal och vacker natur. Var riktigt trött efter två dagar, men gör gärna om det!
Timmerflotte
Det var hjernedødt hårdt at bygge tømmerflåden med 4 børn om benene. Med 6 tons tømmer der skulle slæbes 60m. Men vi fik os en oplevelse for livet.
Timmerflotte
Det hade varit lite bra med lite mer tips om landstigningen och bästa taktik just vid Gunnerud.
Timmerflotte
Flottfärden är fysisk, avkopplande och samarbetsprövande.
Timmerflotte
Kommer helt sikkert igen med nogle som er bedre forberedt.
Timmerflotte
Fantastisk upplevelse för vänner, kollegor eller familjer. Utmärkt personal, material och campingplatser.
Timmerflotte
Fantastiskt sätt att bevara traditioner.
Timmerflotte

Andra populära paket

2015-Jonathan-Steffens-Tf-pa-alven-Tf4Tf7-1

TIMMERFLOTTE 4 DYGN

Detta alternativ på 4 dygn är populärast, men turen är precis lika tuff som den längre expeditionen på en vecka. Det är verkligen ett oförglömligt äventyr, men det kommer också att vara en utmaning på flera plan. Det är fysiskt krävande att bygga flotten och kan även kräva att man får ta i ordentligt under själva färden om/när man stöter på sandbankar, stenar, bakvatten mm. under resans gång. I kontrast till detta finns det få saker som är mer avkopplande och rogivande än när flotten ljudlöst glider fram genom den mäktiga Klarälvdalen. Då har ni tid att ta in nuet.

IMG_2950

TIMMERFLOTTE 2 NÄTTER

Första kvällen tältar ni på Klarälvens Camping och kanske passar på att hyra vår vedeldade bastu. Nästa morgon bygger ni er egen timmerflotte av stockar och rep. Ni flyter med iväg och slår läge längs vägen för att avsluta äventyret på tredje dagen.

IMG_2078

KANOT PÅ SVARTÄLVEN

På Svartälven paddlar ni på vårt östligaste paddelvatten. Älven slingrar sig genom milsvida skogarna i södra Dalarna, västra Västmanland och östra Värmland. På flera ställen finns spår av bergsbruket som präglade området sedan medeltiden.

2010-06-01-272-Version-2

KANOT I BERGSLAGEN

I Bergslagen paddlar ni mitt i ett område rikt på järnmalm. Redan på 1100-talet lärde man sig bryta malm ur berget och utvinna järn. Det finns många spår kvar av gruvor, smedjor, hyttor och kolningsgropar i området, även om inget av detta är aktivt idag.

LIVET I VILDMARK SOM FLOTTARE

Historiens flottare levde ett hårt men fritt liv fyllt med risker. De levde i enkla kojor och arbetade tillsammans under veckor eller längre perioder för att se till att timret och massaveden flottade säkert ner till slutdestinationen. Det var vanligt att timret fastnade och skapade hinder som krävde handkraft eller dynamit för att lösas upp. Trots de svåra arbetsvillkoren var gemenskapen mellan flottarna stark. Doften av blöta kläder och oset från kolbullar var en del av vardagen.

Dagens flottarliv påminner om historiken även om ni kommer möta helt andra utmaningar. Hur lång tid det tar att flyta er sträcka beror till största del på vattennivån i älven. Är det mer vatten i älven flyter strömmen snabbare och tvärt om med mindre vatten. Timmerflotten blir ert ”hem”. Ni lever med älvens rytm.