Paddla kanot i norra Värmland

Paddla kanot hos Vildmark i Värmland

Vill ni hyra kanot i Värmland? Vi har färdiga paket som innefattar kanothyra, turförslag, lokal transport, karta mm. Värmlands landskap bjuder på en unik naturupplevelse med sina kristallklara vatten, gröna skogar och naturens lugn. Ni paddlar på egen hand och lägger själv upp era dagsetapper. Ni kan tex paddla längs Klarälvens sagolika miljö. Klarälven slingar sig genom hela Värmland, men det är framför allt den norra delen som är fantastik att uppleva från en kanot. Ni kan välja att vara ute allt från en dag upp till en vecka. Se våra olika paket och rutter nedan. 

Paddla kanot i Värmland

Det är lätt att förstå varför så många väljer att paddla kanot i Värmland; naturen och miljöerna bjuder på enastående upplevelser som få andra ställen kan mäta sig med. På en paddeltur i Värmland kan det hända att du stöter på några vanligt förekommande vilda djur som bävrar och älgar. Det finns även björn, varg och lo i den Värmländska skogen, men de är svårare att få syn på. Eller varför inte ta med fiskespöt i kanoten? Har du tur kanske du får en lax, öring, abborre, gädda eller gös på kroken. 

Paddla kanot och upptäck historien 

Klarälven har det flottats timmer, gått roddtransporter från järnbruken i ena riktningen samt spannmål och andra förnödenheter i andra riktningen, ångbåtar som både bogserat pråmar och kört  passagerare. Under 1800-talet var trafiken intensiv på Klarälven. Annat är det idag; enbart några enstaka små fiskebåtar med motor, timmerflottar som flyter med strömmen samt kanoter/kajaker och en och annan SUP.

Svartälven och i Bergslagen paddlar ni mitt i ett område rikt på järnmalm. Redan på 1100-talet lärde man sig bryta malm ur berget och utvinna järn. Det finns många spår kvar av gruvor, smedjor, hyttor och kolningsgropar i området, även om inget av detta är aktivt idag.

Rottnan slingar sig fram i det som kallas Finnskogen. Finska svedjebönder kom hit under 1500- och 1600-talet och bosatte sig. De brände ner skogen för att odla en speciell sorts råg och kunde på sätt överleva. Lokalt ansågs skogen alldeles för oländig. Än idag finns finngårdar, finska ortnamn och traditionella maträtter kvar.

Röjdån rinner fram i en vacker dalgång med Östmark i norr och Torsby i söder. Svedjefinnarna bodde i skogsområdena på höjderna och svenskarna bodde nere i den bördigare dalgången. På 1800-talet upptäcktes koppar i berggrunden väster om sjön Kläggen. Östmark var betydligt större än Torsby och till och med större än Karlstad i mitten på 1800-talet. 1865 hade man nästan 5600 invånare (idag knappt 900).