Matlagning

Hungrig?

Att laga mat över öppen eld är ett spännande och kanske utmanande sätt att försörjer sig. Dessutom är det det enda alternativet under er upplevelse i Vildmarksbyn.

Det finns flera eldplatser att laga mat på både under tak som i storstugan Björnen och under bar himmel. Ni hämtar ved samt tändvirke i vedboden. 

Om ni vill koka vatten eller annat är det bäst att ha lågor, d v s ni lägger på ordentligt med ved. Ett lock håller värmen inom kastrullen och vattnet kokar snabbare. Vill ni grilla eller steka är det bättre att ha glöd, låt alltså veden brinner ned först. Fråga gärna efter tipps ifall ni är osäkra. Vi kan visa er hur man får igång en brasa.

Olika grillgaller finns att lägga på elden och en enklare köksutrustning för matlagning över öppen eld finns tillgängligt. Utrustningen innebär t ex kastrull, wokpanna, järngryta eller kaffekanna för att koka kaffe med. Porslin och bestick finns att använda. Kryddor och olja finns på plats, annars tar ni med egen mat ifall ni inte har bokat vårt proviantpaket. All kökstillbehör förvaras i storstuga Björnen.

Vattnet från älven går bra att använda för matlagning. Vill ni dricka vattnet direkt behöver ni koka det i förväg i minst tre minuter. Ni kan även välja att ta med färskvatten hemifrån.

Att laga mat över elden som knäpper och sprakar är en både rogivande och fin upplevelse.

Diska

Efter maten är det dags att diska. Även diskmedel och baljor finns i storstugan Björnen. Ni finner vår diskplats vid ravinens brant, vatten hämtar ni enkelt i älven med hink, sedan värmer ni det i stora kastruller över elden och diskar i diskhon.